Przepis na jesienną zapiekankę – z kaszą gryczaną, dynią, cukinią i pomidorami.
Składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej:
- ¾ szklanki kaszy gryczanej,
- pół kg dyni,
- marchewka,
- 10 suszonych pomidorów w zalewie,
- cukinia,
- natka pietruszki (ok. 3 łyżek),
- 3 jajka,
- łyżka ziaren słonecznika,
- masło,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
Kaszę gotujemy ok. 13 minut, tak by była lekko twarda. Dynię kroimy w duże kwadraty, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i razem z pokrojoną w talarki marchewką dusimy kilkanaście minut na maśle. Pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy w paski.Cukinię obieramy i kroimy w długie plastry.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem, zapinamy wypuszczając papier poza obręcz. Smarujemy masłem.
Na spód i boki tortownicy układamy plastry cukinii. Ugotowaną kaszę mieszamy z dynią,marchewką, pomidorami, słonecznikiem, posiekaną natką pietruszki i rozmąconymi jajkami. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180°C około 20 min.
Smacznego !
Comments
3 Responses to “Zapiekanka z kaszy gryczanej”