21145 Views |  Like

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Przepis na jesienną zapiekankę – z kaszą gryczaną, dynią, cukinią i pomidorami.

Składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej:

  • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
  • pół kg dyni,
  • marchewka,
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie,
  • cukinia,
  • natka pietruszki (ok. 3 łyżek),
  • 3 jajka,
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • masło,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.

Kaszę gotujemy ok. 13 minut, tak by była lekko twarda. Dynię kroimy w duże kwadraty, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i razem z pokrojoną w talarki marchewką dusimy kilkanaście minut na maśle. Pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy w paski.Cukinię obieramy i kroimy w długie plastry.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem, zapinamy wypuszczając papier poza obręcz. Smarujemy masłem.

Na spód i boki tortownicy układamy plastry cukinii. Ugotowaną kaszę mieszamy z dynią,marchewką, pomidorami, słonecznikiem, posiekaną natką pietruszki i rozmąconymi jajkami. Dodajemy pieprz  i ewentualnie sól do smaku. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180°C około 20 min.  

Smacznego !