5686 Views |  Like

Zapiekana cukinia lub bakłażan

Zapiekany bakłażan – zdjęcie użytkownika klapooouszek

Szybki sposób na zapiekaną cukinię (ten zapis przepis można zastosować także dla bakłażana).

Składniki na zapiekaną cukinię lub bakłażan:

  • mozzarella,
  • papryka,
  • pomidor,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • opcjonalnie ser żółty do posypania z wierzchu,
  • bazylia, oregano.

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Do miski wrzucamy pokrojoną (podartą) na małe kawałki mozzarellę, pokrojoną z kostkę paprykę (pół spokojnie starczy), posiekany drobno czosnek, pokrojone według uznania pieczarki, posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką, i mieszamy.

Oczywiście przepis można zmodyfikować i dodać swoje ulubione warzywa np. kukurydzę, szpinak, brokuła (wcześniej podgotowanego), czy pokrojonego w kostkę bakłażana :)

Cukinię wkładamy do żaroodpornego naczynia, faszerujemy ją, z góry posypujemy serem żółtym, oregano i bazylią. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego na 180-200°C piekarnika na pół godziny.

Smacznego.