Szybki sposób na zapiekaną cukinię (ten zapis przepis można zastosować także dla bakłażana).
Składniki na zapiekaną cukinię lub bakłażan:
- mozzarella,
- papryka,
- pomidor,
- pieczarki,
- cebula,
- czosnek,
- sól, pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- opcjonalnie ser żółty do posypania z wierzchu,
- bazylia, oregano.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Do miski wrzucamy pokrojoną (podartą) na małe kawałki mozzarellę, pokrojoną z kostkę paprykę (pół spokojnie starczy), posiekany drobno czosnek, pokrojone według uznania pieczarki, posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką, i mieszamy.
Oczywiście przepis można zmodyfikować i dodać swoje ulubione warzywa np. kukurydzę, szpinak, brokuła (wcześniej podgotowanego), czy pokrojonego w kostkę bakłażana
Cukinię wkładamy do żaroodpornego naczynia, faszerujemy ją, z góry posypujemy serem żółtym, oregano i bazylią. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego na 180-200°C piekarnika na pół godziny.
Smacznego.
Comments
2 Responses to “Zapiekana cukinia lub bakłażan”