Ciasteczka z otrębami potwierdzają regułę, że zdrowe ciastka są smaczne. Ciasteczka są rzeczywiście zdrowe (o ile cokolwiek, co zawiera cukier i tłuszcz może być zdrowe), ale są też przepyszne. Wielu ludzi uważa, że ciasteczka z mąki z pełnego przemiału i otrębów to synonimy niezbyt smacznej słodkiej przekąski. I w tym przypadku strasznie się pomylą. Ciastka są przepyszne, chrupiące. Łatwo się je piecze i po prostu nie mogą się nie udać.
Lubię je piec malutkie tak, żeby było na jeden ząbek i nie trzeba było ich nagryzać i kruszyć dookoła, choć te na zdjęciu są zwykłych rozmiarów. Acha i jeszcze jedna ważna rzecz. Pamiętaj, żeby po upieczeniu chronić ciasteczka przed wilgocią, żeby zachowały chrupkość.
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek o czekoladzie z serii „Z kuchennej półeczki” autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmieniła troszkę proporcji.
Składniki na 50 malutkich sztuk ciasteczek z otrębami
- 85 g margaryny,
- 7 łyżek cukru kryształu,
- jajko,
- 50 g otrębów,
- 110 g mąki z pełnego przemiału,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g mąki pszennej.
Przygotowanie
- Ubij margarynę z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajko i ponownie ubij mikserem.
- Dodaj otręby, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj starannie.
- Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę otrębów lub mąki z pełnego przemiału.
- Roluj dłońmi kulki z ciasta i układaj obok siebie na blasze do pieczenia nakrytej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między jednym miasteczkiem a drugim.
- Kulki ciasta sprasuj delikatnie widelcem tak, żeby ciastka stały się bardziej płaskie i żeby na wierzchu powstał wzorek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciastka będą złociste.
- Po upieczeniu pozwól im ostygnąć i trzymaj z dala od wilgoci albo zajadaj od razu.
Comments
5 Responses to “Wyjątkowe ciasteczka z otrębami”