20349 Views |  Like

Wyjątkowe ciasteczka z otrębami

Ciasteczka z otrębami potwierdzają regułę, że zdrowe ciastka są smaczne. Ciasteczka są rzeczywiście zdrowe (o ile cokolwiek, co zawiera cukier i tłuszcz może być zdrowe), ale są też przepyszne. Wielu ludzi uważa, że ciasteczka z mąki z pełnego przemiału i otrębów to synonimy niezbyt smacznej słodkiej przekąski. I w tym przypadku strasznie się pomylą. Ciastka są przepyszne, chrupiące. Łatwo się je piecze i po prostu nie mogą się nie udać.

Lubię je piec malutkie tak, żeby było na jeden ząbek i nie trzeba było ich nagryzać i kruszyć dookoła, choć te na zdjęciu są zwykłych rozmiarów. Acha i jeszcze jedna ważna rzecz. Pamiętaj, żeby po upieczeniu chronić ciasteczka przed wilgocią, żeby zachowały chrupkość.

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek o czekoladzie z serii „Z kuchennej półeczki” autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmieniła troszkę proporcji.

Ciasteczka z otrębami

Ciasteczka z otrębami

Składniki  na 50 malutkich sztuk ciasteczek z otrębami

  • 85 g margaryny,
  • 7 łyżek cukru kryształu,
  • jajko,
  • 50 g otrębów,
  • 110 g mąki z pełnego przemiału,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g mąki pszennej.

Przygotowanie

  1. Ubij margarynę z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i ponownie ubij mikserem.
  3. Dodaj otręby, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
  4. Wymieszaj starannie.
  5. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę otrębów lub mąki z pełnego przemiału.
  6. Roluj dłońmi kulki z ciasta i układaj obok siebie na blasze do pieczenia nakrytej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między jednym miasteczkiem a drugim.
  7. Kulki ciasta sprasuj delikatnie widelcem tak, żeby ciastka stały się bardziej płaskie i żeby na wierzchu powstał wzorek.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciastka będą złociste.
  9. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć i trzymaj z dala od wilgoci albo zajadaj od razu.