Lody bananowo – karobowe są bardzo zdrową alternatywą dla tradycyjnych mlecznych lodów, jednak nie zawierają laktozy i kazeiny, które są główną przyczyną alergii pokarmowej. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i posiadają „śmietankowy ” smak. Zawierają także błonnik, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz minerały: magnez, potas, wapń, cynk, mangan, fosfor oraz witaminy: A, C i witaminy z grupy B.
Składniki na witariańskie lody bananowo-karobowe (na 1 porcję):
- 1/2 filiżanki mleka migdałowego (1 filiżanka = 235 ml),
- 2 zamrożone banany,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka stołowa maca,
- 2 łyżki stołowe karobu.
Sprzęt potrzebny do wykonania lodów:
Blender – do tego przepisu potrzebujesz bardzo mocnego blendera.
Przygotowanie:
Wlej mleko migdałowe do blendera. Dodaj maca, cynamonu, karobu. Miksuj przez chwilę. Następnie dodaj banany. Dla ozdoby do lodów można dodać również wiórki kokosowe, jagody goji lub suszone owoce.
Smacznego
www.mantrazdrowia.pl
Comments
3 Responses to “Witariańskie lody bananowo–karobowe”