52830 Views |  2

Witariańskie kotlety z domowym ketchupem

Witariańskie kotlety z ketchupem

Witariańskie kotlety z ketchupem

Witariańskie „kotlety” z ketchupem z pomidorów i daktyli są pyszną imitacją tradycyjnych kotletów, są pyszne i bardzo sycące. Zawierają mnóstwo błonnika, kwasy omega 3 i 6, minerały takie jak: magnez, żelazo, mangan, wapń, cynk oraz witaminy: A, E, K i witaminy z grupy B.

Sprzęt potrzebny do wykonania :
Blender – jeśli posiadasz profesjonalny blender, to super, jeśli nie, ręczny blender sprawdzi się doskonale.
Młynek do kawy –  do tego przepisu potrzebujesz zmielić nasiona lnu, młynek do kawy jest niezbędny.
Suszarka do żywności – ten przepis wymaga około 8 godzin suszenia.
Miska i worek do mleka orzechowego lub materiał

1 filiżanka = 235 ml

Składniki na witariańskie kotlety (ok. 8-10 szt):

  • 2 filiżanki migdałów namoczonych przez noc,
  • 2 filiżanki mleka migdałowego,
  • 1 filiżanka startej marchewki,
  • 150 g  czarnych oliwek,
  • 3 laski selera,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 papryki czerwone lub żółte,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 3 łyżki stołowe kolendry w proszku,
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej,
  • 2 łyżki stołowe papryki słodkiej,
  • 3/4  filiżanki nasion lnu złotego.

Wykonanie:

  1. Namoczone migdały umieść w blenderze wraz z 4 filiżankami wody i miksuj  do jednolitej masy.
  2. Tak zmiksowaną masę umieść w worku lub w kawałku materiału i wyciśnij aż do całkowitego oddzielenia płynu od masy, następnie umieść masę w misce i dodaj pozostałe mleko migdałowe (2 filiżanki).
  3. Pokrojone drobno warzywa i pieczarki wymieszaj z masą migdałową, następnie dodaj cytrynę , sól, pieprz, kolendrę, paprykę i dobrze wymieszaj.
  4. Zmielone nasiona lnu dodaj do masy i odstaw na około 30 min. Następnie formuj burgery i susz około 8 h.

Składniki na domowy ketchup:

  • 80 g pomidorów suszonych namoczonych przez noc,
  • 4 suszone daktyle namoczone przez noc,
  • 1 filiżanka pomidorów (śliwkowych),
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki stołowe słodkiej papryki.

Wykonanie:
Umieść pomidory, daktyle, ocet jabłkowy, cytrynę w blenderze i miksuj na gładką masę. Na końcu dodaj paprykę i sól. „Kotlety”  najlepiej smakują z sałatką.

Smacznego :)
mantrazdrowia.pl