Przepis na surowy (raw), witariański sernik z polewą dyniową.
Składniki na witariańskie ciasto:
- 1 ½ szklanki RAW orzechów włoskich lub gotowej RAW mąki z orzecha włoskiego,
- 1/3 szklanki rodzynków,
- ¼ łyżki cynamonu.
Zmieszaj składniki w robocie kuchennym aż skleją się w jedną masę. Wyłóż masę równomiernie na dnie okrągłej foremki do ciasta lub patelni.
Wypełnienie ciasta dyniowego:
- ½ szklanki miękkich daktyli bez pestek,
- ½ szklanki RAW syropu z agawy,
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 szklanki RAW orzechów nerkowca, namoczonych przez 2 godziny, odsączonych z wody,
- ½ szklanki wcześniej namoczonych RAW wiórków kokosowych zmiksowanych z wodą kokosową w robocie kuchennym,
- ½ szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego.
Zmiksuj daktyle, syrop z agawy i sok z cytryny w robocie kuchennym na gładką konsystencję. Dodaj orzechy nerkowca i uzyskaną masę z wiórków kokosowych z wodą kokosową i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj z resztą masy w robocie. Polej na pierwszą warstwę w foremce.
Polewa dyniowa
- ¾ szklanki pokrojonej w drobne kawałki dyni,
- ¼ szklanki obranej i drobno pokrojonej marchewki,
- 6 łyżek stołowych źródlanej wody,
- 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- ¼ szklanki namoczonych daktyli,
- 1 łyżka RAW syropu z agawy.
Zmiksuj dynię, marchew w robocie kuchennym razem z wodą. Dodaj migdały i syrop z agawy. Zmiksuj na gładką konsystencję. Polewę rozmieść równomiernie na wypełnieniu. Przełóż ciasto do lodówki, aby zesztywniało. Przechowuj w lodówce.
Comments
2 Responses to “Witariański sernik z polewą dyniową (RAW)”