36876 Views |  Like

Witariański sernik z polewą dyniową (RAW)

Przepis na surowy (raw), witariański sernik z polewą dyniową.

Witariański sernik z polewą dyniową

Witariański sernik z polewą dyniową

Składniki na witariańskie ciasto:

  • 1 ½ szklanki RAW orzechów włoskich lub gotowej RAW mąki z orzecha włoskiego,
  • 1/3 szklanki rodzynków,
  • ¼ łyżki cynamonu.

Zmieszaj składniki w robocie kuchennym aż skleją się w jedną masę. Wyłóż masę równomiernie na dnie okrągłej foremki do ciasta lub patelni.

Wypełnienie ciasta dyniowego:

  • ½ szklanki miękkich daktyli bez pestek,
  • ½ szklanki RAW syropu z agawy,
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 szklanki RAW orzechów nerkowca, namoczonych przez 2 godziny, odsączonych z wody,
  • ½ szklanki wcześniej namoczonych RAW wiórków kokosowych zmiksowanych z wodą kokosową w robocie kuchennym,
  • ½ szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego.

Zmiksuj daktyle, syrop z agawy i sok z cytryny w robocie kuchennym na gładką konsystencję. Dodaj orzechy nerkowca i uzyskaną masę z wiórków kokosowych z wodą kokosową i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj z resztą masy w robocie. Polej na pierwszą warstwę w foremce.

Polewa dyniowa

  • ¾ szklanki pokrojonej w drobne kawałki dyni,
  • ¼ szklanki obranej i drobno pokrojonej marchewki,
  • 6 łyżek stołowych źródlanej wody,
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • ¼ szklanki namoczonych daktyli,
  • 1 łyżka RAW syropu z agawy.

Zmiksuj dynię, marchew w robocie kuchennym razem z wodą. Dodaj migdały i syrop z agawy. Zmiksuj na gładką konsystencję. Polewę rozmieść równomiernie na wypełnieniu. Przełóż ciasto do lodówki, aby zesztywniało. Przechowuj w lodówce.