7818 Views |  Like

Witariański pikantny ser

Witariański pikantny ser jest pyszną i pożywną alternatywną dla tradycyjnego mlecznego sera. Nie zawiera laktozy, kazeiny, glutenu natomiast ma w sobie kwasy omega 3 i 6 ,mnóstwo minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, selen oraz witaminy: C, K i witaminy z grupy B.

Witariański pikantny ser

Witariański pikantny ser

Sprzęt potrzebny do wykonania sera:

  • zwykły blender,
  • worek do mleka orzechowego lub kawałek materiału (tetra lub muślin),
  • folia spożywcza.

Składniki na witariański pikantny ser:

  • 3 filiżanki suchych orzechów nerkowca (namocz nerkowce w wodzie przez noc),
  • ½ filiżanki drożdży odżywczych,
  • 2 chili,
  • sok z 2 cytryn,
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierozpuszczonego,
  • papryka słodka i pieprz,
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej.

Wykonanie:

  1. Umieść orzechy w blenderze z około 2 filiżankami wody i miksuj do uzyskania mleka. Następnie umieść mleko w worku lub materiale i wyciskaj do oddzielenia się masy od mleka (mleko nadaje się do spożycia, przechowuj je do 2 dni w lodówce)
  2. Umieść sucha masę w naczyniu, dodaj sok z cytryn oraz olej kokosowy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę chili (z nasionami lub bez), sól, drożdże odżywcze i mieszaj przez chwilę.
  3. Umieść masę w naczyniu, może to być naczynie okrągłe lub kwadratowe wszystko zależy od ciebie, upewnij się, że wcześniej wyłożysz je folia spożywczą.
  4. Odstaw ser na kilka godzin do lodówki następnie wyjmij z formy i obtocz w czerwonej papryce i pieprzu.

Smacznego :)
www.mantrazdrowia.pl