Witariański pikantny ser jest pyszną i pożywną alternatywną dla tradycyjnego mlecznego sera. Nie zawiera laktozy, kazeiny, glutenu natomiast ma w sobie kwasy omega 3 i 6 ,mnóstwo minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, selen oraz witaminy: C, K i witaminy z grupy B.
Sprzęt potrzebny do wykonania sera:
- zwykły blender,
- worek do mleka orzechowego lub kawałek materiału (tetra lub muślin),
- folia spożywcza.
Składniki na witariański pikantny ser:
- 3 filiżanki suchych orzechów nerkowca (namocz nerkowce w wodzie przez noc),
- ½ filiżanki drożdży odżywczych,
- 2 chili,
- sok z 2 cytryn,
- 3 łyżki oleju kokosowego nierozpuszczonego,
- papryka słodka i pieprz,
- ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej.
Wykonanie:
- Umieść orzechy w blenderze z około 2 filiżankami wody i miksuj do uzyskania mleka. Następnie umieść mleko w worku lub materiale i wyciskaj do oddzielenia się masy od mleka (mleko nadaje się do spożycia, przechowuj je do 2 dni w lodówce)
- Umieść sucha masę w naczyniu, dodaj sok z cytryn oraz olej kokosowy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę chili (z nasionami lub bez), sól, drożdże odżywcze i mieszaj przez chwilę.
- Umieść masę w naczyniu, może to być naczynie okrągłe lub kwadratowe wszystko zależy od ciebie, upewnij się, że wcześniej wyłożysz je folia spożywczą.
- Odstaw ser na kilka godzin do lodówki następnie wyjmij z formy i obtocz w czerwonej papryce i pieprzu.
Smacznego
www.mantrazdrowia.pl
Comments
9 Responses to “Witariański pikantny ser”