Sprzęt potrzebny do wykonania Jabłecznika: robot kuchenny, foremka o średnicy 22 cm.
Składniki na witariańki jabłecznik:
Podstawa:
- 1 filiżanka rodzynek (1 filiżanka 237 ml).
Masa jabłkowa:
- 4 średniej wielkości jabłka,
- 1 filiżanka rodzynek (1 filiżanka 237 ml),
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka karobu,
- 1,5 łyżki sproszkowanej babki płesznik (psyllium husk).
Polewa:
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżka kakao lub karobu.
Wykonanie:
- Umieść migdały w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania mąki migdałowej, następnie dodaj rodzynki i miksuj do uzyskania formy kruszonki. Następnie odłóż 2/3 filiżanki, pozostałość umieść w foremce tworząc podstawę.
- Z jabłek należy usunąć ziarna, lecz nie obierać ze skórki. W robocie kuchennym umieść jabłka, sok z cytryny, rodzynki i miksuj do uzyskania musu. Następnie należy dodać cynamon i karob, na samym końcu babkę płesznik (psyllium husk).
- Po umieszczeniu musu jabłkowego w foremce, na powierzchni utwórz kruszonkę z odłożonej wcześniej 2/3 filiżanki migdałów z rodzynkami, następnie wymieszaj syrop klonowy z karobem i polej Jabłecznik. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Gotowe:)
Smacznego:)
Comments
1 Responses to “Witariański Jabłecznik”