Wegetariańska, ale i właściwie wegańska wersja fasolki po bretońsku to nic innego jak pyszne danie skomponowane z białej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego i przypraw. Potrawa z fasoli równie prosta, co sycąca.
Składniki na wegetariańską fasolkę po bretońsku
- 500 g fasoli białej Jaś,
- 3-5 ząbków czosnku,
- cebula,
- opakowanie pomidorów w puszce,
- rozmaryn,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Zostawiamy fasolę na noc: namaczamy przez ok. 12 godzin w wodzie (100 g fasoli na ok. 400 ml wody). Po upływie 12 godzin uzupełniamy niedobór wody i podgotowujemy fasolkę ok. 2 godziny aż stanie się miękka. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki.
Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy w rondelku razem z pomidorami z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje.
Fasolę po bretońsku podajemy na ciepło.
W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili.
Comments
16 Responses to “Wegetariańska fasolka po bretońsku”