2038 Views |  Like

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska, ale i właściwie wegańska wersja fasolki po bretońsku to nic innego jak pyszne danie skomponowane z białej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego i przypraw. Potrawa z fasoli równie prosta, co sycąca.

Składniki na wegetariańską fasolkę po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

  • 500 g fasoli białej Jaś,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • cebula,
  • opakowanie pomidorów w puszce,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Zostawiamy fasolę na noc: namaczamy przez ok. 12 godzin w wodzie (100 g fasoli na ok. 400 ml wody). Po upływie 12 godzin uzupełniamy niedobór wody i podgotowujemy fasolkę ok. 2 godziny aż stanie się miękka. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki.

Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy w rondelku razem z pomidorami z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje.

Fasolę po bretońsku podajemy na ciepło.

W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili.