Zwegowani » Dania gotowane, Dania główne, Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki

Wegetariańska fasolka po bretońsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 16
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (12 głosów)
Loading...Loading...

Wegetariańska, ale i właściwie wegańska wersja fasolki po bretońsku to nic innego jak pyszne danie skomponowane z białej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego i przypraw. Potrawa z fasoli równie prosta, co sycąca.

Składniki na wegetariańską fasolkę po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Wegetariańska fasolka po bretońsku

  • 500 g fasoli białej Jaś,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • cebula,
  • opakowanie pomidorów w puszce,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Zostawiamy fasolę na noc: namaczamy przez ok. 12 godzin w wodzie (100 g fasoli na ok. 400 ml wody). Po upływie 12 godzin uzupełniamy niedobór wody i podgotowujemy fasolkę ok. 2 godziny aż stanie się miękka. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki.

Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy w rondelku razem z pomidorami z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje.

Fasolę po bretońsku podajemy na ciepło.

W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Sałatka grecka z serem feta i pomidorami
Do tego wariantu sałatki greckiej z pomidorami, oliwkami i rzodkiewką możemy wykorzystać zarówno ser...
Panierowany por
Por w panierce to nie tylko łatwe i efektownie wyglądające danie, ale i pomysł na obiad, który dosko...
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem to pyszna i szybka propozycja na przekąskę podawaną na spotkaniach i imprez...
Wege gyros z dipem i sałatką, czyli krajanka sojowa z dodatkami
Wegańska wersja potrawy pochodzącej z kuchni meksykańskiej - złożona z krajanki sojowej. 1. G...
Makaron z bakłażanem, pieczarkami i serem
Szybki przepis na makaronową ucztę :) Składniki na makaron z bakłażanem, pieczarkami i serem: ...
Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)
Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami. Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami...

Komentarzy: 16

  • avatar
    asiejka:

    w sam raz na te ostatnie chłodne dni :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    W sam raz dla mnie :))))))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    można dodać pokrojony żółty ser…pycha:)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justyna:

    Pychotka :) Danie poste szybkie w wykonaniu a przede wszystkim bardzo smaczne :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    falka:

    Właśnie się zajadam wege fasolką po bretońsku. Bardzo smaczna. Oczywiście musiałam trochę zmodyfikować przepis- bo ja to ja… W bulionie warzywnym i sosie sojowym namoczyłam granulat sojowy, który po odsączeniu podsmażyłam razem z cebulą. Wywar dodałam także do potrawy, ponieważ bardzo lubię duuużo sosu w fasolce:) Zagęściłam go jogurtem naturalnym z koncentratem pomidorowym. Pyszny:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    niemawcale:

    Do doprawiania tej fasolki, ale i innych podobnych potraw polecam kostkę pieczeniową wiodącej marki na „k” ;) ma ciekawy, jakby podwędzony smaczek i jest wegetariańska – niestety nie wegańska (zawiera coś z mleka).
    Pycha!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    gość:

    Proponuję wodę z namaczania fasolki wylać całą po nocy- pozbywamy się w ten sposób właściwości wzdymających.
    Smacznego!:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Justaa:

    Własnie zjadlam wege fasolke a raczej drugą dokładkę,z papryką chili,żółtym serm i obowiąkowo bułeczka z masełkiem,mnniaaaaaam!!!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Radek:

    Właśnie ide sprawdzić czy fasola jest już dobra. Już się nie mogę doczekać aż spróbuje tej fasolki. W komentach widziałem że dodajecie sera ale to nastepnym razem:) napisze jak mi wyszło
    Pozdr

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    Jur:

    Bazylia i organo? Pani, bzdura.
    I fasolka po bretońsku zawsze, na zawsze, na wieczność i od wieczności jest z majerankiem, Pani.

    Najlepiej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 6 Słabe 1

  • avatar
    aga:

    ile kalorii będzie miała jedna porcja??

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Eliza:

    Do fasolki można dodać też ogórek kiszony pokrojony w kostkę i podduszony wcześniej na oliwie z oliwek, albo maśle, lepsza jest też z majerankiem:) z bazylią trochę przypomina sos do pizzy:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    rewer:

    Ja dodaje zawsze jak mam,ziemniakow to fasolki chilli z Lidla,rzadzi,ale niestety jest tylko na tygodniu meksykanskim ;/

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Luca:

    Ja do wege fasolki po bretonsku dodaje tez lekko ugotowana w grube plastry MARCHEWKE – nadaje lekko slodyczki. Mniam

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    zmyslankianki:

    Ja też dodaję do fasolki marchewkę, a także pietruszkę oraz paprykę: http://zmyslankianki.pl/danieweganskie/
    Zapraszam, bo smaczna.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.