6210 Views |  Like

Wege pierogi z tofu, ryżem, grzybami i brokułami

Przepis na wegetariańskie pierogi z tofu i brokułami.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na ciasto do pierogów:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 szklanki letniej wody.

Składniki na farsz do pierogów:

  • 40 g tofu,
  • 300 g różyczek brokuła,
  • 15 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 2 łyżki mleka sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • curry.

Najpierw farsz. Brokuły i grzyby umyć. Różyczki ugotować do miękkości w 1 l lekko osolonej wody i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone pieczarki oraz cebulę i lekko podsmażyć. Podsmażone składniki połączyć z ryżem, rozdrobnionymi brokułami i dodać do tego pokruszone drobno tofu oraz dwie łyżki mleka sojowego. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę. Wlać do niej oliwę oraz letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć wymieszane składniki i całość zlepić ręcznie. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić zlepione pierogi. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość można polać zasmażką z cebuli i oliwy.