21723 Views |  1

Wege kebab z sosem czosnkowym

Kebab to potrawa kuchni orientalnej, istnieje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Ja proponuję tę najsmaczniejszą i przychylną dla środowiska zwierząt :)

Składniki na wege kebab z sosem czosnkowym:

Wege kebab z sosem czosnkowym

Wege kebab z sosem czosnkowym

  • tortilla,
  • kotlety sojowe,
  • sałata,
  • pomidory,
  • cebula,
  • ogórek,
  • czosnek,
  • jogurt naturalny,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do kebaba (albo mieszanka papryki, oregano, czosnku, kolendry).

Przygotowanie

Przyprawę do kebaba mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ugotowane i pokrojone w paski kotlety sojowe zanurzamy w oleistej mieszance, a następnie smażymy. Warzywa kroimy w dowolne kształty o dowolnych rozmiarach i pokrapiamy odrobiną octu. Czosnek kroimy drobniutko lub wyciskamy i dodajemy do jogurtu wraz z innymi przyprawami tworząc sos czosnkowy. Można użyć także gotowego sosu czosnkowego. „Pakowanie” kebaba odbywa się dowolną techniką :)