Kebab to potrawa kuchni orientalnej, istnieje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Ja proponuję tę najsmaczniejszą i przychylną dla środowiska zwierząt
Składniki na wege kebab z sosem czosnkowym:
- tortilla,
- kotlety sojowe,
- sałata,
- pomidory,
- cebula,
- ogórek,
- czosnek,
- jogurt naturalny,
- sól, pieprz,
- przyprawa do kebaba (albo mieszanka papryki, oregano, czosnku, kolendry).
Przygotowanie
Przyprawę do kebaba mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ugotowane i pokrojone w paski kotlety sojowe zanurzamy w oleistej mieszance, a następnie smażymy. Warzywa kroimy w dowolne kształty o dowolnych rozmiarach i pokrapiamy odrobiną octu. Czosnek kroimy drobniutko lub wyciskamy i dodajemy do jogurtu wraz z innymi przyprawami tworząc sos czosnkowy. Można użyć także gotowego sosu czosnkowego. „Pakowanie” kebaba odbywa się dowolną techniką
Comments
2 Responses to “Wege kebab z sosem czosnkowym”