6406 Views |  1

Wege gyros z dipem i sałatką, czyli krajanka sojowa z dodatkami

Wegańska wersja potrawy pochodzącej z kuchni meksykańskiej – złożona z krajanki sojowej.

Krajanka sojowa z dipem i sałatką

Krajanka sojowa z dipem i sałatką

1. Gyros, czyli 200 g krajanki sojowej:
Krajankę namaczamy maczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej w samej wodzie, ew. z niewielkim dodatkiem soli lub warzywka. Po namoczeniu odciskamy.

Marynata:

  • łyżka czerwonej lub ostrej papryki,
  • łyżka pieprzu ziołowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2-3 ząbki czosnku, które wyciskamy,
  • 4 łyżki oleju.

Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do (najlepiej ciepłej) krajanki. Po wymieszaniu przykrywamy folią (ew. pokrywką) i odstawiamy na jakiś czas, póki całość nie przesiąknie – ok. 2 godzin, można też zostawić na noc – ale wtedy przechowywać w lodówce. Potem to smażymy na patelni ok. 15 minut.

2. Dip:

  • 2 łyżki (wegańskiego) majonezu,
  • łyżka ketchupu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Łączymy i mieszamy.

3. Sałatka:

  • sałata lodowa,
  • 1 duża lub 2 małe cebule fioletowe,
  • pomidory (z 400g cherry lub 2 średnie zwykłe).

Sos do sałatki:

  • 1/4 szklanki oleju/oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku do wyciśnięcia,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Połączyć, po 5 minutach wymieszać z sałatką.