Wegańska wersja potrawy pochodzącej z kuchni meksykańskiej – złożona z krajanki sojowej.
1. Gyros, czyli 200 g krajanki sojowej:
Krajankę namaczamy maczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej w samej wodzie, ew. z niewielkim dodatkiem soli lub warzywka. Po namoczeniu odciskamy.
Marynata:
- łyżka czerwonej lub ostrej papryki,
- łyżka pieprzu ziołowego,
- łyżka majeranku,
- łyżka tymianku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 2-3 ząbki czosnku, które wyciskamy,
- 4 łyżki oleju.
Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do (najlepiej ciepłej) krajanki. Po wymieszaniu przykrywamy folią (ew. pokrywką) i odstawiamy na jakiś czas, póki całość nie przesiąknie – ok. 2 godzin, można też zostawić na noc – ale wtedy przechowywać w lodówce. Potem to smażymy na patelni ok. 15 minut.
2. Dip:
- 2 łyżki (wegańskiego) majonezu,
- łyżka ketchupu,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz.
Łączymy i mieszamy.
3. Sałatka:
- sałata lodowa,
- 1 duża lub 2 małe cebule fioletowe,
- pomidory (z 400g cherry lub 2 średnie zwykłe).
Sos do sałatki:
- 1/4 szklanki oleju/oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku do wyciśnięcia,
- cukier,
- sól, pieprz.
Połączyć, po 5 minutach wymieszać z sałatką.
Comments
4 Responses to “Wege gyros z dipem i sałatką, czyli krajanka sojowa z dodatkami”