Przepis na naleśniki, które powstały bez użycia jajek oraz mleka.
Składniki na wegańskie ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych,
- pół łyżeczki sody,
- sól,
- woda gazowana,
- olej.
Składniki na farsz do naleśników:
- 400 g pieczarek,
- 100 g żółtego sera (najlepiej wegańskiego),
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- łyżka masła.
Przygotowanie ciasta na naleśniki:
Do miski wsypujemy mąkę, bardzo drobno zmielone płatki owsiane, sodę, sól do smaku. Dolewamy wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do śmietany. Naleśniki smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Przygotowanie farszu na naleśniki:
n=Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Farsz będzie gotowy po odparowaniu soków z pieczarek.
gGotowy farsz nakładamy na naleśnika (ja nałożyłam na połowę), posypujemy startym zółtym serem i składamy.
Smacznego!
Przepis pochodzi z mojego bloga.
Comments
1 Responses to “Wegańskie ciasto na naleśniki z pieczarkami”