7516 Views |  Like

Wegańskie ciasto na naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Przepis na naleśniki, które powstały bez użycia jajek oraz mleka.

Składniki na wegańskie ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych,
  • pół łyżeczki sody,
  • sól,
  • woda gazowana,
  • olej.

Składniki na farsz do naleśników:

  • 400 g pieczarek,
  • 100 g żółtego sera (najlepiej wegańskiego),
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • łyżka masła.

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Do miski wsypujemy mąkę, bardzo drobno zmielone płatki owsiane, sodę, sól do smaku. Dolewamy wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do śmietany. Naleśniki smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Przygotowanie farszu na naleśniki:

n=Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Farsz będzie gotowy po odparowaniu soków z pieczarek.

gGotowy farsz nakładamy na naleśnika (ja nałożyłam na połowę), posypujemy startym zółtym serem i składamy.

Smacznego!

 Przepis pochodzi z mojego bloga.