40340 Views |  Like

Wegański bigos

Wegański bigos

Wegański bigos

Przepis na wegański bigos z bakaliami.

Składniki na wegański bigos:

  • 0,75 l wrzącej wody,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • liść laurowy,
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca,
  • puszka ciecierzycy.

Zagotuj wodę w garnku razem z liściem laurowym. Posiekaj orzechy, migdały i śliwki. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i następnie podsmaż.

Do zagotowanej wody dołóż 3 łyżki oliwy, orzechy, migdały, śliwki, podsmażoną cebulę i pieczarki. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Dodaj ziele angielskie, kolendrę, gorczycę, pieprz, sól, majeranek i sos sojowy, a następnie posiekaną kapustę. Gotuj ok. godziny. Na 20 min. przed zakończeniem gotowania dodaj odsączoną ciecierzycę.