Przepis na wegańskie ciasto.
Składniki na wegańską Stefanię na herbatkach (na tortownicę o śr.25 cm):
- litr mleka sojowego waniliowego,
- 1 i 1/2 paczki herbatników (wegańskie herbatniki to np. Holenderskie SAN – 79% zbóż i na dodatek niskosłodzone),
- łyżka kakao odtłuszczonego,
- 3/4 szklanki kaszy manny*,
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni + szklanka czereśni do dekoracji.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Potem układamy herbatniki. Jak trzeba, to łamiemy na mniejsze kawałki, żeby nie było dużych dziur. Mleko sojowe wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściło. Do gotującego mleka dodajemy pomału kaszę manną. Gotujemy razem 10 minut, wtedy masa zgęstnieje.
Comments
3 Responses to “Wegańska Stefania na herbatnikach”