Warzywna zupa krem z awokado to pokaz wielkiej gamy kolorów w jednej potrawie. Kolejne warzywa przenikają przez ciepły, jasny odcień delikatnego kremu z awokado. Łagodny, ale niepowtarzalny smak i ciekawe połączenie bogatej palety warzywnej to zdecydowane atuty zupy krem z awokado.
Składniki:
- 1,75 szklanki bulionu warzywnego (1 kostka),
- awokado,
- pół dużego pora,
- pół szklanki kukurydzy,
- 2 pomidory,
- nieduża papryczka chili (papryka pepperoni),
- ząbek czosnku,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i za pomocą widelca rozgniatamy owoc. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na później.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w cienkie pierścienie, a paprykę chili w drobne kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidory, kukurydzę, por, chili i rozgnieciony czosnek.Gotujemy parę minut aż staną się miękkie.
Połowę warzy wyjmujemy z zupy, łączymy z awokado i przekładamy do blendera lub robota kuchennego z kielichem. Warzywa miksujemy na gładką masę.
Zmiksowane warzywa przekładamy do przygotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy mleko i dokładamy resztę oddzielonych warzyw z patelni. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Przyprawiamy dla smaku.
Gorącą zupę krem przekładamy do miseczek. Podajemy przybraną pierścieniami pora.
Comments
9 Responses to “Warzywna zupa krem z awokado”