8650 Views |  1

Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym

Zapiekane warzywa w panierce z ciasta naleśnikowego (smażone to pakora) to delikatne danie wzbogacone zarówno o łagodne (np. dynia), jak i pikantne (papryczka chili) smaki warzyw.

Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym

Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki na ciasto naleśnikowe – panierkę

  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na farsz warzywny

  • 200 g dyni,
  • szklanka małych marchewek z puszki,
  • 1/2 szklanki zielonej fasoli,
  • 1/4 szklanki kukurydzy,
  • 2 pomidory,
  • czerwona papryka chili (papryka pepperoni),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa do dań z pomidorów,
  • mielona papryka słodka,
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajka i mleko. Ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na bok.

Warzywa na nadzienie myjemy. Pomidory parzymy umieszczając je w osobnej półmisku, usuwamy skórkę i kroimy w plastry. Z papryczki chili usuwamy gniazdo i kroimy na małe części. Dynię dzielimy na niewielkie kawałeczki.

Cebulę kroimy w ósemki i smażymy ją na patelni z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Kolejno wrzucamy kukurydzę, papryczkę chili i pomidory. Smażymy ok. 10 minut.

Marchewkę, fasolę i dynię gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do reszty podsmażanych warzyw i chwilę dusimy. Całość przyprawiamy bazylią, papryką słodką i przyprawą do dań z pomidorów.

W tym czasie do płaskiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i wstawiamy do rozgrzanego do 200° C piekarnika. Naczynie wyjmujemy po 10 minutach i zalewamy je ciastem naleśnikowym. Na wierch kładziemy farsz z warzyw.

Pieczemy ok. pół godziny – aż ciasto urośnie. Warzywa zapiekane podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.