Zapiekane warzywa w panierce z ciasta naleśnikowego (smażone to pakora) to delikatne danie wzbogacone zarówno o łagodne (np. dynia), jak i pikantne (papryczka chili) smaki warzyw.
Składniki na ciasto naleśnikowe – panierkę
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na farsz warzywny
- 200 g dyni,
- szklanka małych marchewek z puszki,
- 1/2 szklanki zielonej fasoli,
- 1/4 szklanki kukurydzy,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka chili (papryka pepperoni),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa do dań z pomidorów,
- mielona papryka słodka,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajka i mleko. Ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na bok.
Warzywa na nadzienie myjemy. Pomidory parzymy umieszczając je w osobnej półmisku, usuwamy skórkę i kroimy w plastry. Z papryczki chili usuwamy gniazdo i kroimy na małe części. Dynię dzielimy na niewielkie kawałeczki.
Cebulę kroimy w ósemki i smażymy ją na patelni z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Kolejno wrzucamy kukurydzę, papryczkę chili i pomidory. Smażymy ok. 10 minut.
Marchewkę, fasolę i dynię gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do reszty podsmażanych warzyw i chwilę dusimy. Całość przyprawiamy bazylią, papryką słodką i przyprawą do dań z pomidorów.
W tym czasie do płaskiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i wstawiamy do rozgrzanego do 200° C piekarnika. Naczynie wyjmujemy po 10 minutach i zalewamy je ciastem naleśnikowym. Na wierch kładziemy farsz z warzyw.
Pieczemy ok. pół godziny – aż ciasto urośnie. Warzywa zapiekane podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Comments
1 Responses to “Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym”