Uprzedzam, nie każdemu może przypaść do gustu, bo ma delikatny zbożowy posmak. Poza tym jest naprawdę smaczny, szczególnie dzięki posmakowi migdałów. Składniki trzeba miksować dość długo, najlepiej w blenderze do koktajli, żeby ziarenka kaszy nie chrzęściły między zębami Taki koktajl bardzo dobrze nadaje się na pożywne i szybkie drugie śniadanie albo podwieczorek. Założę się, że zadziwi Was jego aksamitna konsystencja Polecam!
Składniki na truskawkowy koktajl z kaszy jaglanej (na dzbanek):
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej namoczonej na noc,
- 100 g migdałów namoczonych na noc w 0,5 l przegotowanej wody,
- 0,5 kg truskawek,
- 4 łyżki miodu.
Namoczoną kaszę płuczemy kilkakrotnie i gotujemy w świeżej wodzie aż się rozpadnie, odcedzamy na sitku. Migdały miksujemy razem z wodą na gładko, odcedzamy na sicie, aby zostało samo mleko. Kaszę miksujemy razem z mlekiem i truskawkami na gładko, słodzimy miodem do smaku. Jeżeli chcemy mieć koktajl wegański, miód zmieniamy na słód daktylowy lub cukier.
Comments
2 Responses to “Truskawkowy koktajl z kaszy jaglanej i mleka migdałowego”