Szybki przepis na bardzo dobre co nieco.
Składniki na trójkąciki camembert w panierce (przepis na 2 osoby):
- 2 okrągłe serki camembert lub brie (obojętnie czy naturalne czy z dodatkami – zależy od gustu),
- duże jajko wolno wybiegowe (oznakowane 1),
- szczypta soli,
- dwie szczypty papryki ostrej,
- dwie szczypty pieprzu,
- bułka tarta,
- otręby (ja użyłam owsianych),
- zarodki pszenne,
- olej.
Przygotowanie:
Jajko rozbełtać razem z pieprzem, solą i papryką ostrą. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą bułkę tartą, otręby i zarodki pszenne. Otrębów powinno być mniej niż bułki tartej z zarodkami pszennymi.
Pokroić okrągłe serki camembert na kawałki – najlepiej każdy na 8 kawałków, ale można też na mniej. Obtaczać po kolei kawałki najpierw w jajku potem w bułce tartej potem znowu w jajku i bułce tartej – dzięki temu panierka będzie szczelnie otulać serek. Pod koniec obtaczania kawałków camemberta rozgrzać olej na patelni i wrzucić serki.
Ser smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Można podać z sałatką, warzywami gotowanymi, lub ryżem.
Tips & Tricks:
Do panierki można dodać zamiast zarodków pszennych, lub dodatkowo trochę ziaren sezamu.
Smacznego
Comments
5 Responses to “Trójkąciki camembert w panierce”