10209 Views |  1

Trójkąciki camembert w panierce

Szybki przepis na bardzo dobre co nieco.

Panierowany ser camembert

Panierowany ser camembert

Składniki na trójkąciki camembert w panierce (przepis na 2 osoby):

  • 2 okrągłe serki camembert lub brie (obojętnie czy naturalne czy z dodatkami – zależy od gustu),
  • duże jajko wolno wybiegowe (oznakowane 1),
  • szczypta soli,
  • dwie szczypty papryki ostrej,
  • dwie szczypty pieprzu,
  • bułka tarta,
  • otręby (ja użyłam owsianych),
  • zarodki pszenne,
  • olej.

Przygotowanie:

Jajko rozbełtać razem z pieprzem, solą i papryką ostrą. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą bułkę tartą, otręby i zarodki pszenne. Otrębów powinno być mniej niż bułki tartej z zarodkami pszennymi.

Pokroić okrągłe serki camembert na kawałki – najlepiej każdy na 8 kawałków, ale można też na mniej. Obtaczać po kolei kawałki najpierw w jajku potem w bułce tartej potem znowu w jajku i bułce tartej – dzięki temu panierka będzie szczelnie otulać serek. Pod koniec obtaczania kawałków camemberta rozgrzać olej na patelni i wrzucić serki.

Ser smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Można podać z sałatką, warzywami gotowanymi, lub ryżem.

Tips & Tricks:

Do panierki można dodać zamiast zarodków pszennych, lub dodatkowo trochę ziaren sezamu.

Smacznego :)