Śniadanie czy kolacja nie muszą być czasochłonne. Wystarczy odpowiednio skompletować składniki i pozwolić, by posiłek sam się zrobił …zostawiając na moment włączony toster lub opiekacz do pieczywa.
Tym razem tosty (sandwiche) z dodatkiem kaparów. Kapary to słony przysmak, idealnie rozumiejący się z bazylią czy oregano. Tracą jednak swój wyrazisty smak w wysokiej temperaturze. Stają się łagodne, niemal niewyczuwalne i …bezpieczne
Składniki:
- chleb tostowy,
- ser brie lub camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
- ser żółty,
- cebula lub szalotka,
- czarne lub zielone oliwki,
- kapary,
- szczypiorek,
- margaryna lub masło,
- oregano lub bazylia,
- majonez lub keczup.
Pieczywo smarujemy margaryną. Sypiemy oregano. Na wierzch kładziemy pokrojoną w pierścienie cebulę i przepołowione oliwki. Dokładamy parę (3-4 sztuki) kaparów.
Tosty oprószamy szczypiorkiem. Całość pokrywamy serową warstwą – serem pleśniowym i plastrem sera żółtego. Kanapkę zamykamy drugą kromką chleba i przekładamy do tostera.
Tosty opiekamy na złotobrązowy kolor. Kanapki podajemy z keczupem lub majonezem (wyśmienicie smakują z obiema polewami naraz).
Comments
8 Responses to “Tosty serowe z kaparami”