5344 Views |  Like

Tosty serowe z kaparami

Śniadanie czy kolacja nie muszą być czasochłonne. Wystarczy odpowiednio skompletować składniki i pozwolić, by posiłek sam się zrobił :) …zostawiając na moment włączony toster lub opiekacz do pieczywa.

Tym razem tosty (sandwiche) z dodatkiem kaparów. Kapary to słony przysmak, idealnie rozumiejący się z bazylią czy oregano. Tracą jednak swój wyrazisty smak w wysokiej temperaturze. Stają się łagodne, niemal niewyczuwalne i …bezpieczne :)

Tosty serowe z kaparami

Tosty serowe z kaparami

Składniki:

  • chleb tostowy,
  • ser brie lub camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • ser żółty,
  • cebula lub szalotka,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • kapary,
  • szczypiorek,
  • margaryna lub masło,
  • oregano lub bazylia,
  • majonez lub keczup.

Pieczywo smarujemy margaryną. Sypiemy oregano. Na wierzch kładziemy pokrojoną w pierścienie cebulę i przepołowione oliwki. Dokładamy parę (3-4 sztuki) kaparów.

Tosty oprószamy szczypiorkiem. Całość pokrywamy serową warstwą – serem pleśniowym i plastrem sera żółtego. Kanapkę zamykamy drugą kromką chleba i przekładamy do tostera.

Tosty opiekamy na złotobrązowy kolor. Kanapki podajemy z keczupem lub majonezem (wyśmienicie smakują z obiema polewami naraz).