Bardzo smaczne i sycące danie, które w zależności od rodzaju tofu i użytych przypraw, może być łagodne lub bardzo aromatyczne. Ja preferuję tę drugą wersję
(Porcja dla 2 osób)
Składniki na marynatę do tofu:
- średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- gałka muszkatołowa,
- sos sojowy,
- czarny pieprz.
Składniki na sos do tofu:
- kostka wędzonego tofu (160 g),
- ok. 10 dużych pieczarek,
- 2 szklanki wody,
- kostka bulionu grzybowego,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 goździki,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
Siekamy drobno cebulę i czosnek, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i mieszamy z marynatą. Zostawiamy pod przykryciem na przynajmniej godzinę (do 24 godzin).
Po tym czasie zawartość miseczki przekładamy na patelnię, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy około 15 min. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę grzybowego bulionu, wrzucamy ziele angielskie i goździki, dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię. Mieszamy szklankę zimnej wody z mąkami, i gdy zawartość patelni zacznie wrzeć, wlewamy. Dokładnie mieszając, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Tak przygotowany sos można podawać z kopytkami, plackami ziemniaczanymi, kaszą, ziemniakami, ryżem…
Smacznego!
Comments
2 Responses to “Tofu w sosie pieczarkowym”