6249 Views |  Like

Tofu w sosie pieczarkowym

Bardzo smaczne i sycące danie, które w zależności od rodzaju tofu i użytych przypraw, może być łagodne lub bardzo aromatyczne. Ja preferuję tę drugą wersję :)

(Porcja dla 2 osób)

Dodaj zdjęcie!

Składniki na marynatę do tofu:

  • średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • gałka muszkatołowa,
  • sos sojowy,
  • czarny pieprz.

Składniki na sos do tofu:

  • kostka wędzonego tofu (160 g),
  • ok. 10 dużych pieczarek,
  • 2 szklanki wody,
  • kostka bulionu grzybowego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 goździki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie:

Siekamy drobno cebulę i czosnek, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i mieszamy z marynatą. Zostawiamy pod przykryciem na przynajmniej godzinę (do 24 godzin).

Po tym czasie zawartość miseczki przekładamy na patelnię, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy około 15 min. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę grzybowego bulionu, wrzucamy ziele angielskie i goździki, dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię. Mieszamy szklankę zimnej wody z mąkami, i gdy zawartość patelni zacznie wrzeć, wlewamy. Dokładnie mieszając, gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Tak przygotowany sos można podawać z kopytkami, plackami ziemniaczanymi, kaszą, ziemniakami, ryżem…

Smacznego!