Pyszna, delikatna potrawka z kawałkami cebuli i marchewki polana koncentratem pomidorowym to nie wszystko, co znajdziecie w tej potrawie. W środku kryje się bowiem jeszcze delikatne, piankowe, ale wyraźne – dzięki temu, że otulają go zioła prowansalskie – tofu. Nic, tylko próbować!
Składniki na tofu po grecku
- 2 opakowania tofu (może być marynowane, 2×160 g),
- 3 duże marchewki,
- 2 średnie cebule,
- mały koncentrat pomidorowy,
- mąka razowa lub bułka tarta,
- łyżeczka cukru,
- woda,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Cebulę kroimy bardzo drobno, a marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę smażymy na oliwie z oliwek, do zeszklonej dodajemy marchewkę. Do smażących się, miękkich już warzyw, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie tofu kroimy w kosteczki i partiami panierujemy w mące razowej wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzone tofu podsmażamy.
Warzywa łączymy z tofu. Przed podaniem tofu po grecku przechowujemy w lodówce.
Potrawa smakuje wyśmienicie także z chrupkim, świeżym pieczywem.
Comments
10 Responses to “Tofu po grecku”