12738 Views |  Like

Tofu po grecku

Pyszna, delikatna potrawka z kawałkami cebuli i marchewki polana koncentratem pomidorowym to nie wszystko, co znajdziecie w tej potrawie. W środku kryje się bowiem jeszcze delikatne, piankowe, ale wyraźne – dzięki temu, że otulają go zioła prowansalskie – tofu. Nic, tylko próbować! :)

Tofu po grecku

Tofu po grecku

Składniki na tofu po grecku

  • 2 opakowania tofu (może być marynowane, 2×160 g),
  • 3 duże marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • mąka razowa lub bułka tarta,
  • łyżeczka cukru,
  • woda,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Cebulę kroimy bardzo drobno, a marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę smażymy na oliwie z oliwek, do zeszklonej dodajemy marchewkę. Do smażących się, miękkich już warzyw, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę.

W międzyczasie tofu kroimy w kosteczki i partiami panierujemy w mące razowej wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzone tofu podsmażamy.

Warzywa łączymy z tofu. Przed podaniem tofu po grecku przechowujemy w lodówce.

Potrawa smakuje wyśmienicie także z chrupkim, świeżym pieczywem.