Tarta ze szpinakiem i orzechami arachidowymi.
Składniki na tartę ze szpinakiem:
- paczka szpinaku z sosem,
- 110 g masła,
- 250 g mąki,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- opakowanie sera brie z podpuszczką mikrobiologiczną,
- orzeszki arachidowe (ziemne).
Wykonanie tarty ze szpinakiem
Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie fajnie chrupiące (min. 30 min.).
Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.
W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.
Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera). Po nieznacznym wystudzeniu quiche jest gotowe do spożycia
Comments
3 Responses to “Tarta ze szpinakiem i serem brie”