16437 Views |  Like

Tarta ze szpinakiem i serem brie

Tarta ze szpinakiem i orzechami arachidowymi.

Tarta ze szpinakiem i serem brie

Tarta ze szpinakiem i serem brie

Składniki na tartę ze szpinakiem:

  • paczka szpinaku z sosem,
  • 110 g masła,
  • 250 g mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • opakowanie sera brie z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • orzeszki arachidowe (ziemne).

Wykonanie tarty ze szpinakiem

Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie fajnie chrupiące (min. 30 min.).

Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.

W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.

Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera). Po nieznacznym wystudzeniu quiche jest gotowe do spożycia :)