7126 Views |  Like

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa idealna na piknik podczas weekendu majowego!

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Składniki na ciasto (tartę):
  • szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu),
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki letniej wody,
  • płaska łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie truskawkowe:
  • 250 g truskawek (w zupełności wystarczyło),
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru (w sezonie truskawki są słodkie i krajowe, więc wtedy cukier jest zbędny).

Przygotowanie:

  1. Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
  2. Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200°C).
  4. Smarujemy tartę śmietaną i posypujemy cukrem, pokrojone w serduszka truskawki wykładamy na górę i wrzucamy na 5-10 min. do piekarnika.

Smacznego!