Tarta truskawkowa idealna na piknik podczas weekendu majowego!
Składniki na ciasto (tartę):
- szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu),
- pół kostki masła,
- pół szklanki letniej wody,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie truskawkowe:
- 250 g truskawek (w zupełności wystarczyło),
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki cukru (w sezonie truskawki są słodkie i krajowe, więc wtedy cukier jest zbędny).
Przygotowanie:
- Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
- Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200°C).
- Smarujemy tartę śmietaną i posypujemy cukrem, pokrojone w serduszka truskawki wykładamy na górę i wrzucamy na 5-10 min. do piekarnika.
Smacznego!
Comments
1 Responses to “Tarta z truskawkami”