Tarta (quiche), jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, tym razem nie na kruchym cieście, lecz w wersji na szybko – na cieście… francuskim:)
Składniki na tartę z serem na cieście francuskim
- mrożone ciasto francuskie,
- puszka pokrojonych pomidorów,
- różyczki brokułów,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 2 cebule,
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 100 g startego sera,
- sól, pieprz, przyprawy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy z pomidorami dodając pesto i przyprawy. Ciastem francuskim wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 10 min.
Na lekko przestudzone ciasto wykładamy usmażoną masę, dekorujemy różyczkami brokułów, posypujemy startym serem i zapiekamy w temp. ok. 180°C przez 20 minut.