1377 Views |  Like

Tarta z serem na cieście francuskim

Tarta (quiche), jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, tym razem nie na kruchym cieście, lecz w wersji na szybko – na cieście… francuskim:)

Tarta z serem na cieście francuskim

Tarta z serem na cieście francuskim

Składniki na tartę z serem na cieście francuskim

  • mrożone ciasto francuskie,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • różyczki brokułów,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 100 g startego sera,
  • sól, pieprz, przyprawy.

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy z pomidorami dodając pesto i przyprawy. Ciastem francuskim wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 10 min.

Na lekko przestudzone ciasto wykładamy usmażoną masę, dekorujemy różyczkami brokułów, posypujemy startym serem i zapiekamy w temp. ok. 180°C przez 20 minut.