26503 Views |  Like

Tarta z czerwoną soczewicą

Nawet, gdy tarta bardziej przypomina pizzę o cienkim spodzie, nie znaczy to, że jest mniej smaczna. Wręcz przeciwnie. Miękkie nadzienie oraz kruche, chrupiące i cienkie ciasto to zalety quiche z soczewicą.

Tarta z czerwoną soczewicą

Tarta z czerwoną soczewicą

Składniki na ciasto do tarty (podobne jak w pierożkach samosa)

  • 1,66 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
  • 0,33 szklanki margaryny,
  • 4 łyżki stołowe wody.

Składniki na nadzienie do tarty z czerwoną soczewicą

  • 0,66 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula (szalotka),
  • ząbek czosnku,
  • bulion warzywny (z 1 kostki),
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka drożdży,
  • oregano,
  • pieprz.

Soczewicę wsypujemy do wody z kostką bulionową (nadzienie przygotowujemy podobnie, jak w przypadku zupy z soczewicy). Gotujemy ok. 10 minut, aż stanie się na tyle miękka, by móc ją rozgnieść jak purée, ale nie za bardzo papkowata.

W tym czasie wyrabiamy ciasto na tartę. Margarynę mieszamy z mąką i ugniatamy, by nabrała kształtu bułki tartej. Mieszając, dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto (jeśli będzie wydawać się zbyt mączne, możemy wspomóc się dodatkowymi kroplami wody). Ciasto do tarty zawijamy w folię i chłodzimy ok. 30 minut.

Wracamy do przygotowania nadzienia. W większym garnku rozgrzewamy oliwę lub łyżkę margaryny i wrzucamy poszatkowaną cebulę i sprasowany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę papryki. Dusimy (jak ratatuj). Gdy staną się miękkie, dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, drożdże i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy mieszając i zdejmujemy z ognia.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Przenosimy je do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Nakładamy nadzienie z soczewicy.

Quiche z soczewicy pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200° C.