Nawet, gdy tarta bardziej przypomina pizzę o cienkim spodzie, nie znaczy to, że jest mniej smaczna. Wręcz przeciwnie. Miękkie nadzienie oraz kruche, chrupiące i cienkie ciasto to zalety quiche z soczewicą.
Składniki na ciasto do tarty (podobne jak w pierożkach samosa)
- 1,66 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
- 0,33 szklanki margaryny,
- 4 łyżki stołowe wody.
Składniki na nadzienie do tarty z czerwoną soczewicą
- 0,66 szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 czerwone papryki,
- cebula (szalotka),
- ząbek czosnku,
- bulion warzywny (z 1 kostki),
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka drożdży,
- oregano,
- pieprz.
Soczewicę wsypujemy do wody z kostką bulionową (nadzienie przygotowujemy podobnie, jak w przypadku zupy z soczewicy). Gotujemy ok. 10 minut, aż stanie się na tyle miękka, by móc ją rozgnieść jak purée, ale nie za bardzo papkowata.
W tym czasie wyrabiamy ciasto na tartę. Margarynę mieszamy z mąką i ugniatamy, by nabrała kształtu bułki tartej. Mieszając, dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto (jeśli będzie wydawać się zbyt mączne, możemy wspomóc się dodatkowymi kroplami wody). Ciasto do tarty zawijamy w folię i chłodzimy ok. 30 minut.
Wracamy do przygotowania nadzienia. W większym garnku rozgrzewamy oliwę lub łyżkę margaryny i wrzucamy poszatkowaną cebulę i sprasowany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę papryki. Dusimy (jak ratatuj). Gdy staną się miękkie, dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, drożdże i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy mieszając i zdejmujemy z ognia.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Przenosimy je do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Nakładamy nadzienie z soczewicy.
Quiche z soczewicy pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200° C.
Comments
10 Responses to “Tarta z czerwoną soczewicą”