7614 Views |  1

Tarta z cukinią

Przepis na tartę z ciasta francuskiego.

Tarta z cukinii

Tarta z cukinii

Składniki:

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie,
  • 2 młode cukinie,
  • 20 dag wędzonego sera z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • 1 mała śmietana 18%,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

Ciastem francuskim wyklejajmy naczynie do tarty lub płaskie naczynie żaroodporne. Nakłuwamy je widelcem. Ser trzemy na tartce na grubych oczkach. Połowę sera łączymy ze śmietaną i wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.

Cukinie kroimy w plasterki, ok 0,5 cm i układamy na masie na zakładke, by każdy kolejny plaster zachodził na poprzedni. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 15 minut (ok. 180°C). Po tym czasie, pieprzymy, posypujemy drugą połową startego sera i wstawiamy na kolejne 15 minut.

Gotowe!

Zdjęcie autorstwa Klaudii. Dziękujemy!