Przepis na tartę z ciasta francuskiego.
Składniki:
- ciasto francuskie – 1 opakowanie,
- 2 młode cukinie,
- 20 dag wędzonego sera z podpuszczką mikrobiologiczną,
- 1 mała śmietana 18%,
- 3 duże ząbki czosnku,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Ciastem francuskim wyklejajmy naczynie do tarty lub płaskie naczynie żaroodporne. Nakłuwamy je widelcem. Ser trzemy na tartce na grubych oczkach. Połowę sera łączymy ze śmietaną i wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Cukinie kroimy w plasterki, ok 0,5 cm i układamy na masie na zakładke, by każdy kolejny plaster zachodził na poprzedni. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 15 minut (ok. 180°C). Po tym czasie, pieprzymy, posypujemy drugą połową startego sera i wstawiamy na kolejne 15 minut.
Gotowe!
Zdjęcie autorstwa Klaudii. Dziękujemy!
Comments
5 Responses to “Tarta z cukinią”