10762 Views |  Like

Tarta z cukinią i tofu

Prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego to kulinarny prościuch absolutny, tym bardziej, że w przepis wykorzystuje gotowe ciasto, które nabyć drogą kupna można w każdym szanującym się supermarkecie. Wspaniałe zarówno na obiad, na ciepło, jak i na zimno w formie przekąski, więc jak zwykle można mój przepis dostosować do swoich potrzeb i zachcianek. Ja, z racji posiadania dwóch lewych rąk, niezdolnych do formowania skomplikowanych i wymyślnych kształtów,  ciasto uformowałam w dwa spore prostokąty, ale to najprostsza z wielu możliwości.

Tarta z cukinią i tofu

Tarta z cukinią i tofu

Składniki na tartę z cukinią i tofu (3 porcje):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 3 małe cukinie pokrojone w kostkę,
  • 200 g twardego tofu pokrojonego w kostkę,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Płat ciasta pokrój na trzy duże prostokąty. Zawiń krańce ciasta i mocno przyklej do „spodu” tarty.
  2. Na oliwie podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę.
  3. Pod koniec smażenia cukinii dodaj tofu i smaż jeszcze przez chwilkę.
  4. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  5. Jeżeli to konieczne, odsącz płyn z mieszanki tofu u cukinii, żeby nie rozmoczyć ciasta.
  6. Przełóż cukinie i tofu na przygotowane wcześniej tarty.
  7. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 minut, uważając, żeby nie przypalić brzegów tarty.