Prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego to kulinarny prościuch absolutny, tym bardziej, że w przepis wykorzystuje gotowe ciasto, które nabyć drogą kupna można w każdym szanującym się supermarkecie. Wspaniałe zarówno na obiad, na ciepło, jak i na zimno w formie przekąski, więc jak zwykle można mój przepis dostosować do swoich potrzeb i zachcianek. Ja, z racji posiadania dwóch lewych rąk, niezdolnych do formowania skomplikowanych i wymyślnych kształtów, ciasto uformowałam w dwa spore prostokąty, ale to najprostsza z wielu możliwości.
Składniki na tartę z cukinią i tofu (3 porcje):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 3 małe cukinie pokrojone w kostkę,
- 200 g twardego tofu pokrojonego w kostkę,
- oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Płat ciasta pokrój na trzy duże prostokąty. Zawiń krańce ciasta i mocno przyklej do „spodu” tarty.
- Na oliwie podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę.
- Pod koniec smażenia cukinii dodaj tofu i smaż jeszcze przez chwilkę.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Jeżeli to konieczne, odsącz płyn z mieszanki tofu u cukinii, żeby nie rozmoczyć ciasta.
- Przełóż cukinie i tofu na przygotowane wcześniej tarty.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 minut, uważając, żeby nie przypalić brzegów tarty.
Comments
2 Responses to “Tarta z cukinią i tofu”