26022 Views |  Like

Tarta szpinakowa z fetą

Klasyka w najlepszym wydaniu – kruche ciasto, szpinak i feta. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu danie do konsumowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji light – bez sera, w wersji dla Łasuchów – z jego podwójną ilością. Pycha! :)

Tarta szpinakowa z fetą

Tarta szpinakowa z fetą

Składniki na ciasto do tarty szpinakowej:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. mąki razowej,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej lub mielonego kminku,
  • ok. 3-4 łyżek zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Wymieszać w misce składniki suche, następnie dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozcierać je palcami z mąką. Gdy uzyskamy „kruszonkę” dodajmy wodę i szybko zagniatamy – im krócej zagniatamy, tym ciasto jest bardziej kruche, im dłużej, tym jest twardsze. Wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowania farszu i nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Składniki na farsz do tarty szpinakowej:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 70 g fety,
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki 18%,
  • 2 „trójkąciki” serka topionego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Rozmrożony i dobrze odsączony szpinak dokładnie mieszamy z jajkiem, śmietanką, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i serkiem topionym, jeśli go używamy. Można to zrobić na patelni lekko wszystko podgrzewając.

Teraz czas na ciasto – wyciągamy je z lodówki i wylepiamy nim dno i brzegi torownicy o średnicy 24cm, do 3/4 wysokości. Następnie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złoto. W tym czasie kroimy fetę w drobną kostkę i delikatnie mieszamy z farszem tuż przed włożeniem całości na zapieczone ciasto.

Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180ºC. W wersji bardziej kalorycznej – 15 minut przed wyjęciem posypujemy ją dowolną ilością startego żółtego sera i dalej zapiekamy.

Podajemy np.  z sałatką z pomidorów i cebulki.

Smacznego!