Przepis na pyszną przekąskę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Składniki na szpinakowe spiralki:
- 2,5 szkl. mąki,
- 25 g drożdży,
- 0,5 szkl. mleka,
- oliwa,
- sól,
- cukier,
- szpinak,
- pomidory suszone,
- feta lub ser biały,
- czarne oliwki,
- czosnek,
- gałka muszkatołowa.
Ciasto:
Podgrzać mleko, do miseczki włożyć drożdże oraz odrobinę cukru, zalać letnim mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, szczyptę soli, oliwę (ja daję ” na oko”) oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:
Szpinak świeży zblanszować, pokroić (wedle uznania drobno lub na duże kawałki), na patelnię z odrobiną masła i odparować z nadmiaru wody; dodać czosnek (znów ile, kto woli), gałkę muszkatołową, wystudzić. Do zimnego farszu wrzucić pokrojone na kawałki suszonych pomidorów oraz oliwki i rozdrobniony ser. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na nie wyłożyć farsz i zwinąć całość tak jak roladę; zlepić brzeg i pokroić na plastry. Ciasto posmarować (choć można sobie darować) rozmąconym jajkiem.
Ciasto położyć na wysmarowanej olejem blasze, piec do zezłocenia w temp. 150°C (z termoobiegiem). Tuż przed wyjęciem można posypać startym serem żółtym. Ślimaczki smakują rewelacyjnie (i na ciepło, i na zimno) z barszczem czerwonym.
Comments
9 Responses to “Szpinakowe spiralki”