29689 Views |  2

Szpinakowe spiralki

Przepis na pyszną przekąskę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Szpinakowe spiralki

Szpinakowe spiralki

Składniki na szpinakowe spiralki:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
  • szpinak,
  • pomidory suszone,
  • feta lub ser biały,
  • czarne oliwki,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa.

Ciasto:
Podgrzać mleko, do miseczki włożyć drożdże oraz odrobinę cukru, zalać letnim mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, szczyptę soli, oliwę (ja daję ” na oko”) oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:
Szpinak świeży zblanszować, pokroić (wedle uznania drobno lub na duże kawałki), na patelnię z odrobiną masła i odparować z nadmiaru wody; dodać czosnek (znów ile, kto woli), gałkę muszkatołową, wystudzić. Do zimnego farszu wrzucić pokrojone na kawałki suszonych pomidorów  oraz oliwki i rozdrobniony ser. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na nie wyłożyć farsz i zwinąć całość tak jak roladę; zlepić brzeg i pokroić na plastry. Ciasto posmarować (choć można sobie darować) rozmąconym jajkiem.

Ciasto położyć na wysmarowanej olejem blasze,  piec do zezłocenia w temp. 150°C (z termoobiegiem). Tuż przed wyjęciem można posypać startym serem żółtym. Ślimaczki smakują rewelacyjnie (i na ciepło, i na zimno) z barszczem czerwonym.