4150 Views |  Like

Szparagi zapiekane z serem podane z sosem jajecznym

Bardzo prosty i niezwykle szybki sposób na podanie szparagów. Wystarczy zapiec je ze startym serem lub zapiekane szparagi podać z sosem (tu wybór jest ogromny). Zobaczcie, jakie to łatwe.

Szparagi zapiekane z serem, podane z sosem jajecznym

Szparagi zapiekane z serem, podane z sosem jajecznym

Składniki potrzebne do zapiekanych szparagów:

  • pęczek zielonych (lub białych) szparagów,
  • ser żółty,
  • pieprz,
  • oliwa.

Składniki potrzebne na sos jajeczny do szparagów:

  • jajko,
  • sól,
  • oliwa.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Do prostokątnej formy na ciasto wlewamy tyle oliwy, by leżące szparagi mogły się w niej do połowy skąpać. Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów.

Szparagi wkładamy i obtaczamy, jeden po drugim, w oliwie. Całość posypujemy startym serem i przyprawiamy pieprzem. Możemy także oprószyć szparagi ziarnami, np. słonecznika.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Jajko, ugotowane na twardo, rozgniatamy widelcem. Do sosu dodajemy trochę oliwy i szczyptę soli. Całość mieszamy.

Zapiekane szparagi smakują wyśmienicie również bez sosu. Polecamy!