Bardzo prosty i niezwykle szybki sposób na podanie szparagów. Wystarczy zapiec je ze startym serem lub zapiekane szparagi podać z sosem (tu wybór jest ogromny). Zobaczcie, jakie to łatwe.
Składniki potrzebne do zapiekanych szparagów:
- pęczek zielonych (lub białych) szparagów,
- ser żółty,
- pieprz,
- oliwa.
Składniki potrzebne na sos jajeczny do szparagów:
- jajko,
- sól,
- oliwa.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Do prostokątnej formy na ciasto wlewamy tyle oliwy, by leżące szparagi mogły się w niej do połowy skąpać. Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów.
Szparagi wkładamy i obtaczamy, jeden po drugim, w oliwie. Całość posypujemy startym serem i przyprawiamy pieprzem. Możemy także oprószyć szparagi ziarnami, np. słonecznika.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Jajko, ugotowane na twardo, rozgniatamy widelcem. Do sosu dodajemy trochę oliwy i szczyptę soli. Całość mieszamy.
Zapiekane szparagi smakują wyśmienicie również bez sosu. Polecamy!
Comments
11 Responses to “Szparagi zapiekane z serem podane z sosem jajecznym”