Kolejny prosty przepis ze szparagami – szparagi zapiekane w cieście francuskim i posypane ziarnami: siemieniem lnianym i sezamem. Prawdziwie chrupiąca uczta
Składniki na szparagi w cieście francuskim
- pęczek białych lub zielonych szparagów,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- cukier,
- cytryna,
- starty ser żółty,
- ziarna sezamu,
- siemię lniane,
- oregano.
Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie (obieramy je tylko w przypadku, gdy używamy białych szparagów) i blanszujemy parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny przez ok. 20 minut. Miękkie szparagi odsączamy.
Z ciasta francuskiego wycinamy niewielkie prostokąty, tak, by szparagi po owinięciu nimi nie były całkowicie zakryte. Środek ciasta posypujemy szczyptą oregano, startego sera, sezamu i siemienia lnianego. Na jednym z brzegów kładziemy szparaga i owijamy go w ciasto francuskie dokładnie dolepiając drugi brzeg do ciasta. Przygotowane w ten sposób szparagi posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym oraz sezamem i kładziemy oddalone od siebie na blasze wyłożonej papierem.
Szparagi w cieście francuskim zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C. Trzymamy w piekarniku aż ciasto urośnie i się zarumieni.
Comments
1 Responses to “Szparagi zapiekane w cieście francuskim”