Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale przede wszystkim naprawdę szybką i łatwą w przygotowaniu, idealną na wiosenno-letnią porę. Wraz z szparagami grillowanymi możemy podać także inne warzywa, np. brokuły, które równie dobrze komponują się z pastą z papryki.
Składniki na szparagi z grilla z dipem paprykowym
- pęczek zielonych szparagów,
- 2 strąki papryki (w zależności od gatunków, dip przybierze inny kolor),
- ząbek czosnku (2 tylko dla wytrwałych:)),
- łyżka oliwy,
- sok z cytryny (kilka kropel),
- bazylia,
- sól, pieprz.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Od umytych w ziemnej wodzie szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Wkładamy na 10-15 minut do garnka z małą ilością wrzącej wody, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i gotujemy. Miękkie szparagi grillujemy.
Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Do blendera wkładamy papryki, rozgnieciony ząbek czosnku wlewamy oliwę. Do zmiksowanego dipu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy.
Szparagi podajemy razem z dipem paprykowym i np. ziemniakami lub warzywami z grilla.
Do grillowanych warzyw polecamy także sos barbecue.
Comments
4 Responses to “Szparagi z grilla z dipem paprykowym”