19312 Views |  Like

Szparagi z grilla z dipem paprykowym

Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale przede wszystkim naprawdę szybką i łatwą w przygotowaniu, idealną na wiosenno-letnią porę. Wraz z szparagami grillowanymi możemy podać także inne warzywa, np. brokuły, które równie dobrze komponują się z pastą z papryki.

Szparagi z grilla z dipem paprykowym

Szparagi z grilla z dipem paprykowym

Składniki na szparagi z grilla z dipem paprykowym

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 strąki papryki (w zależności od gatunków, dip przybierze inny kolor),
  • ząbek czosnku (2 tylko dla wytrwałych:)),
  • łyżka oliwy,
  • sok z cytryny (kilka kropel),
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Od umytych w ziemnej wodzie szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Wkładamy na 10-15 minut do garnka z małą ilością wrzącej wody, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i gotujemy. Miękkie szparagi grillujemy.

Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Do blendera wkładamy papryki, rozgnieciony ząbek czosnku wlewamy oliwę. Do zmiksowanego dipu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy.

Szparagi podajemy razem z dipem paprykowym i np. ziemniakami lub warzywami z grilla.

Do grillowanych warzyw polecamy także sos barbecue.