Zapiekane białe szparagi w sosie beszamelowym to nie tylko szybka, ale i „gustownie” podana propozycja na wykorzystanie tegorocznych szparagów. Spieszcie się – sezon trwa!
Składniki na szparagi pod beszamelem
- pęczek białych szparagów,
- 2 łyżki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- starty ser żółty,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- łyżka cukru,
- sól.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie (obieramy je tylko w przypadku, gdy używamy białych szparagów) i blanszujemy parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką łączymy oba składniki. Do gładkiej masy wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Odstawiamy.
Szparagi układamy gęsto przy sobie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Szparagi pod beszamelem zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Comments
1 Responses to “Szparagi pod beszamelem”