42226 Views |  6

Szparagi pod beszamelem

Zapiekane białe szparagi w sosie beszamelowym to nie tylko szybka, ale i „gustownie” podana propozycja na wykorzystanie tegorocznych szparagów. Spieszcie się – sezon trwa!

Szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelem

Składniki na szparagi pod beszamelem

  • pęczek białych szparagów,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • starty ser żółty,
  • biały pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżka cukru,
  • sól.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie (obieramy je tylko w przypadku, gdy używamy białych szparagów) i blanszujemy parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką łączymy oba składniki. Do gładkiej masy wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Odstawiamy.

Szparagi układamy gęsto przy sobie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Szparagi pod beszamelem zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.