1776 Views |  Like

Szaszłyki warzywne z grilla

Sezon grillowy się rozpoczął, pora wrzucić coś na ruszt. Z warzyw dostępnych teraz można zrobić pyszne szaszłyki. A jeśli je się trochę namoczy w marynacie…

Szaszłyki wegetariańskie, czyli szaszłyki warzywne z grilla
Szaszłyki wegetariańskie, czyli szaszłyki warzywne z grilla

Składniki potrzebne do szaszłyków (w dowolnej ilości):

  • papryka różnokolorowa,
  • średnie pieczarki,
  • ogórki lub młoda cukinia,
  • cebula biała i czerwona,
  • pomidory.

Składniki potrzebne do marynaty:

  • oliwa,
  • sos sojowy,
  • ocet winny,
  • pieprz,
  • zioła, np. bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.

Pieczarki myjemy i odkrawamy ogonki. Paprykę kroimy w kwadraty wielkości pieczarek, a cebulę i ogórka w plastry. Pomidory okrawamy naokoło, żeby powstały kawałki z samego miąższu, bez pestek. Nadziewamy to wszystko na mokre patyczki, zachowując różnorodność kolorów.

Mieszamy oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcjach 3:1, dodajemy zioła. Maczamy wegetariańskie szaszłyki w marynacie (najlepiej na głębokim talerzu), obracając je co jakiś czas przez 15-20 minut. Grillujemy polewając marynatą aż warzywa będą „al dente”.