Zwegowani » Dania z grilla, Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki

Szaszłyki warzywne z grilla


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (18 głosów)
Loading ... Loading ...

Sezon grillowy się rozpoczął, pora wrzucić coś na ruszt. Z warzyw dostępnych teraz można zrobić pyszne szaszłyki. A jeśli je się trochę namoczy w marynacie…

Szaszłyki wegetariańskie, czyli szaszłyki warzywne z grilla
Szaszłyki wegetariańskie, czyli szaszłyki warzywne z grilla

Składniki potrzebne do szaszłyków (w dowolnej ilości):

  • papryka różnokolorowa,
  • średnie pieczarki,
  • ogórki lub młoda cukinia,
  • cebula biała i czerwona,
  • pomidory.

Składniki potrzebne do marynaty:

  • oliwa,
  • sos sojowy,
  • ocet winny,
  • pieprz,
  • zioła, np. bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.

Pieczarki myjemy i odkrawamy ogonki. Paprykę kroimy w kwadraty wielkości pieczarek, a cebulę i ogórka w plastry. Pomidory okrawamy naokoło, żeby powstały kawałki z samego miąższu, bez pestek. Nadziewamy to wszystko na mokre patyczki, zachowując różnorodność kolorów.

Mieszamy oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcjach 3:1, dodajemy zioła. Maczamy wegetariańskie szaszłyki w marynacie (najlepiej na głębokim talerzu), obracając je co jakiś czas przez 15-20 minut. Grillujemy polewając marynatą aż warzywa będą „al dente”.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Lazania z cukinią i brokułami
Lasagne to pyszne i kolorowe danie przekładane sosem pomidorowym i przykryte gęstym sosem serowym. W...
Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym
Zapiekane warzywa w panierce z ciasta naleśnikowego (smażone to pakora) to delikatne danie wzbogacon...
Szare kluski z kapustą
To tradycyjne wielkopolskie danie, bardzo smaczne i lubiane. Podstawą ciasta są starte, surowe ziemn...
Bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus
Przepis na faszerowane łódki z bakłażanu przypomina dawniej opublikowany przepis, na zapiekany bakła...
Wege gyros z dipem i sałatką, czyli krajanka sojowa z dodatkami
Wegańska wersja potrawy pochodzącej z kuchni meksykańskiej - złożona z krajanki sojowej. 1. G...
Zapiekany seler naciowy
Kolejny smaczny przepis z „Kuchni wegetariańskiej” Jenny Stacey. Tym razem trochę go zmodyfikowałam,...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Ally:

    podoba mi się ta propozycja :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.