Sezon grillowy się rozpoczął, pora wrzucić coś na ruszt. Z warzyw dostępnych teraz można zrobić pyszne szaszłyki. A jeśli je się trochę namoczy w marynacie…
Składniki potrzebne do szaszłyków (w dowolnej ilości):
- papryka różnokolorowa,
- średnie pieczarki,
- ogórki lub młoda cukinia,
- cebula biała i czerwona,
- pomidory.
Składniki potrzebne do marynaty:
- oliwa,
- sos sojowy,
- ocet winny,
- pieprz,
- zioła, np. bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.
Pieczarki myjemy i odkrawamy ogonki. Paprykę kroimy w kwadraty wielkości pieczarek, a cebulę i ogórka w plastry. Pomidory okrawamy naokoło, żeby powstały kawałki z samego miąższu, bez pestek. Nadziewamy to wszystko na mokre patyczki, zachowując różnorodność kolorów.
Mieszamy oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcjach 3:1, dodajemy zioła. Maczamy wegetariańskie szaszłyki w marynacie (najlepiej na głębokim talerzu), obracając je co jakiś czas przez 15-20 minut. Grillujemy polewając marynatą aż warzywa będą „al dente”.
Comments
1 Responses to “Szaszłyki warzywne z grilla”