To tradycyjne wielkopolskie danie, bardzo smaczne i lubiane. Podstawą ciasta są starte, surowe ziemniaki, które utleniają się na szaro i stąd ich nazwa. Podaje się je z gotowaną kiszoną kapustą i zazwyczaj – ze skwarkami. Jeśli te ostatnie zastąpi się cebulką przysmażona na oleju – to znakomite danie wegetariańskie. Ja robię je też w wersji wegańskiej, zastępując jajka oliwą – kluski są takie same.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- cebula,
- 2-3 szklanki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka (dowolnie),
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- jałowiec,
- olej.
Ziemniaki najlepiej przepuścić przez sokowirówkę, zbierając sok i masę ziemniaczaną. Można też utrzeć na tarce o drobnych otworach i odcedzić, chociaż sporo z tym roboty. Sok z ziemniaków zostawić na 10 min., żeby na dnie ustała się skrobia.
Odlewamy połowę soku ziemniaczanego, mieszamy ze skrobią, która jest na dnie i z masą ziemniaczaną. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszając do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na tym etapie ja odkładam część masy na wersję wegańską dla córki i dodaję 2 łyżki oliwy. Do reszty dodaję jajka i uzupełniam mąką do odpowiedniej gęstości.
Ciasto wykładam na płaski talerz i końcówką noża zsuwam na osolony wrzątek niewielkie podłużne kluseczki. Po wypłynięciu muszą się kilka minut pogotować. Z tej porcji trzeba gotować w dwóch garnkach. Odcedzamy, polewamy cebulką przysmażoną na oleju. Podajemy z kapustą przygotowaną w następujący sposób: jeśli jest bardzo kwaśna – płuczemy, jeśli nie, to wkładamy do odpowiedniego naczynia (najlepiej garnka z dziurkowana pokrywką), zalewamy wodą do połowy objętości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kto lubi – kminek lub jałowiec. Dolewamy kilka łyżek oliwy do smaku.
Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na moc 700 W na 20 min. lub gotujemy w zwykłym garnku na gazie około godziny.
Comments
5 Responses to “Szare kluski z kapustą”