23605 Views |  Like

Witariański „sernik” czekoladowy

Sprzęt potrzebny do wykonania: profesjonalny blender lub robot kuchenny, forma okrągła o średnicy 22 cm.

Składniki na surowy sernik czekoladowy:
Masa czekoladowa:

  • 1,5 filiżanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc (1 filiżanka = 237 ml),
  • mała cukinia (obrana ze skórki),
  • 6 dużych daktyli,
  • filiżanka rozpuszczonego oleju kokosowego (1 filiżanka = 237 ml),
  • sok z 2 cytryn,
  • 5 łyżek stołowych kakao lub karobu (mączka „chleba świętojańskiego”),
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Spód ciasta:

  • 1,5 filiżanki mąki migdałowej,
  • 1 filiżanka rodzynek.

Owoce do dekoracji:
Możesz użyć każdych sezonowych owoców, a także suszonych oraz orzechów.

Wykonanie:

  1. Umieść mąkę migdałową i rodzynki w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania lepkiej konsystencji, następnie uformuj spód w formie do ciast.
  2. Umieść orzechy, sok z cytryny, cukinię, olej kokosowy, daktyle i miksuj do uzyskania bardzo gładkiej masy. Na końcu dodaj kakao i cynamon. Miksuj przez kilka minut.
  3. Umieść masę w formie i włóż do lodówki na kilka godzin, następnie udekoruj wybranymi przez Ciebie owocami.

Smacznego:)
www.mantrazdrowia.pl