Sprzęt potrzebny do wykonania: profesjonalny blender lub robot kuchenny, forma okrągła o średnicy 22 cm.
Składniki na surowy sernik czekoladowy:
Masa czekoladowa:
- 1,5 filiżanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc (1 filiżanka = 237 ml),
- mała cukinia (obrana ze skórki),
- 6 dużych daktyli,
- filiżanka rozpuszczonego oleju kokosowego (1 filiżanka = 237 ml),
- sok z 2 cytryn,
- 5 łyżek stołowych kakao lub karobu (mączka „chleba świętojańskiego”),
- 1 łyżeczka cynamonu.
Spód ciasta:
- 1,5 filiżanki mąki migdałowej,
- 1 filiżanka rodzynek.
Owoce do dekoracji:
Możesz użyć każdych sezonowych owoców, a także suszonych oraz orzechów.
Wykonanie:
- Umieść mąkę migdałową i rodzynki w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania lepkiej konsystencji, następnie uformuj spód w formie do ciast.
- Umieść orzechy, sok z cytryny, cukinię, olej kokosowy, daktyle i miksuj do uzyskania bardzo gładkiej masy. Na końcu dodaj kakao i cynamon. Miksuj przez kilka minut.
- Umieść masę w formie i włóż do lodówki na kilka godzin, następnie udekoruj wybranymi przez Ciebie owocami.
Smacznego:)
www.mantrazdrowia.pl
Comments
11 Responses to “Witariański „sernik” czekoladowy”