Buraki zawierają witaminę C, B, kwas foliowy, beta-karoten, mangan, wapń, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom, magnez. Doskonale oczyszczają wątrobę, drogi żółciowe i woreczek żółciowy. Zmniejszają stwardnienie i zatory tętnic. Kalarepa z kolei charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny, a dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Składniki na surówkę z buraków i kalarepy:
- świeży burak,
- duża kalarepa lub dwie małe,
- łyżka czerwonych algów dulse (płatki z warzyw morskich – wodorostów),
- sól himalajska do smaku,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka syropu z agawy,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 2 łyżek oleju lnianego.
Buraka i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Podać na liściach sałaty i otulając sałatą jeść rękoma.
Comments
1 Responses to “Surówka z buraka i kalarepy”