6557 Views |  Like

Surówka z buraka i kalarepy

Surówka z buraka i kalarepy

Surówka z buraka i kalarepy

Buraki zawierają witaminę C, B, kwas foliowy, beta-karoten, mangan, wapń, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom, magnez. Doskonale oczyszczają wątrobę, drogi żółciowe i woreczek żółciowy. Zmniejszają stwardnienie i zatory tętnic. Kalarepa z kolei charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K,  beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu  wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny, a dzięki  zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.

 Składniki na surówkę z buraków i kalarepy:

  • świeży burak,
  • duża kalarepa lub dwie małe,
  • łyżka czerwonych algów dulse (płatki z warzyw morskich – wodorostów),
  • sól himalajska do smaku,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżeczka syropu z agawy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok. 2 łyżek oleju lnianego.

Buraka i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Podać na liściach sałaty i otulając sałatą jeść rękoma.