14995 Views |  Like

Suflet z pieczarkami

Suflety to całkiem niecodzienna przekąska – efektowna dla gości i niewymagająca wiele wysiłku od Ciebie. Suflet z grzybami i czosnkiem za główne danie z pewnością uchodzić nie może. Jest niezwykle lekki, delikatny, po prostu piankowy. Dlatego ten przepis suflet z pieczarkami polecamy jako idealną przystawkę.

Przepis na suflety dla dwóch osób.

Suflet z pieczarek

Suflet z pieczarek

Składniki:

  • 1,33 szklanki pieczarek,
  • szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sproszkowanego majeranku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • sól, pieprz.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy polane sokiem z limonki pokrojone w kostkę grzyby i sprasowany czosnek. Po ok. 4-5 minutach przekładamy składniki do większej miski. Pieczarki przyprawiamy majerankiem i mieszamy.

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mąkę smażąc ją przed minutę. Garnek zdejmujemy z ognia i powoli, mieszając, wlewamy mleko. Garnek stawiamy z powrotem na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy, stale mieszając, kolejne parę minut aż sos do grzybów zgęstnieje.

Pieczarki polewamy sosem. Wbijamy żółtka. Suflety przyprawiamy solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do sufletów. Całość dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanych masłem form do sufletów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 190-200° C przez 8-15 minut. Wyjmujemy dopiero, gdy suflety urosną i zarumienią się, a włożona wykałaczka pozostanie bez śladów grudek.

Piankowy suflet z pieczarkami podajemy od radu po wyjęciu z piekarnika.