Delikatne sufleciki czekoladowe – idealny deser na walentynki albo w zimowy wieczór, kiedy mamy ogromną ochotę na coś mocno czekoladowego 😉
Składniki na suflety z czekoladą:
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 20 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 50 g cukru.
Wykonanie:
Połamaną na kawałki czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na wolnym ogniu, studzimy. Stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie łączymy ją z masą czekoladowo-żółtkową.
Silikonowe foremki bądź kokilki (które należy koniecznie wysmarować masłem) wypełniamy masą na wysokość ok. 3/4. Pieczemy w termoobiegu ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Najlepiej smakują na ciepło, polane roztopioną białą czekoladą, malinami lub lodami waniliowymi, sorbetem, bitą śmietaną – możliwości jest naprawdę sporo Smacznego!
Comments
1 Responses to “Sufleciki czekoladowe”