5045 Views |  Like

Sufleciki czekoladowe

Delikatne sufleciki czekoladowe – idealny deser na walentynki albo w zimowy wieczór, kiedy mamy ogromną ochotę na coś mocno czekoladowego 😉

Sufleciki czekoladowe

Sufleciki czekoladowe

Składniki na suflety z czekoladą:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru.

Wykonanie:

Połamaną na kawałki czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na wolnym ogniu, studzimy. Stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie łączymy ją z masą czekoladowo-żółtkową.

Silikonowe foremki bądź kokilki (które należy koniecznie wysmarować masłem) wypełniamy masą na wysokość ok. 3/4. Pieczemy w termoobiegu ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Najlepiej smakują na ciepło, polane roztopioną białą czekoladą, malinami lub lodami waniliowymi, sorbetem, bitą śmietaną – możliwości jest naprawdę sporo :) Smacznego!