6174 Views |  1

Śródziemnomorska tarta

Przepis na tartę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską.

Śródziemnomorska tarta

Śródziemnomorska tarta

Składniki na śródziemnomorską tartę:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g marchewki,
  • 100 g czerwonej fasoli,
  • 200 g kukurydzy,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • 100 g margaryny,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka mąki (nawet odrobinę mniej:)),
  • 4 listki świeżej bazylii,
  • 5 listków świeżego tymianku,
  • pieprz,
  • oregano (sporo:)).

Przepis:

Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy nim formę tak, aby brzegi ciasta wylewały się  na zewnątrz. Marchewkę, czerwoną fasolę i pokrojoną cebulę podsmażamy do miękkości na patelni. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy powoli mąkę (mieszając), następnie wlewamy mleko.

Zestawiamy garnek z gazu, dodajemy do sosu pieprz i pastę curry. Smarujemy sosem ciasto znajdujące się w formie. Na sos nakładamy warzywa z patelni i dodajemy do nich kukurydzę. Wszystko to doprawiamy dużą ilością posiekanej bazylii, tymianku i oregano. Wystające brzegi ciasta zaginamy do środka tak, aby powstała zamknięta koperta.

Tak gotową tartę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. Wersja zimna jest wskazana w upały 😀