Przepis pochodzi z gazety „Tygodnik Podhalański”. Został w niej opublikowany 12 lat temu i od tego czasu stanowi „specialite de la maison” mojej kuchni.
Składniki na spaghetti ze szpinakiem:
- świeży lub mrożony szpinak,
- cebula,
- czosnek,
- śmietana 18% – małe opakowanie ok. 250 ml,
- żółty ser, który łatwo się topi,
- makaron spaghetti,
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Cebulę kroimy drobno i dusimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i szpinak. Dusimy, a na końcu solimy i odparowujemy nadmiar wody.
Jednocześnie gotujemy makaron. Na trzecim palniku podgrzewamy w garnku śmietanę z odrobiną wody; dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową, a następnie starty ser – wszystko mieszamy aż do roztopienia sera. Powinien powstać gęsty, gładki sos. Trzeba tak przygotowywać szpinak, sos i makaron, żeby były gotowe równocześnie, ponieważ ta potrawa jest najlepsza świeżo przygotowana.
Specjalnie nie podałam ilości poszczególnych składników – wszystko to zależy od indywidualnych upodobań.
Comments
5 Responses to “Spaghetti ze szpinakiem”