6651 Views |  Like

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

Przepis pochodzi z gazety „Tygodnik Podhalański”. Został w niej opublikowany 12 lat temu i od tego czasu stanowi „specialite de la maison” mojej kuchni.

Składniki na spaghetti ze szpinakiem:

  • świeży lub mrożony szpinak,
  • cebula,
  • czosnek,
  • śmietana 18% – małe opakowanie ok. 250 ml,
  • żółty ser, który łatwo się topi,
  • makaron spaghetti,
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Cebulę kroimy drobno i dusimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i szpinak. Dusimy, a na końcu solimy i odparowujemy nadmiar wody.

Jednocześnie gotujemy makaron. Na trzecim palniku podgrzewamy w garnku śmietanę z odrobiną wody; dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową, a następnie starty ser – wszystko mieszamy aż do roztopienia sera. Powinien powstać gęsty, gładki sos. Trzeba tak przygotowywać szpinak, sos i makaron, żeby były gotowe równocześnie, ponieważ ta potrawa jest najlepsza świeżo przygotowana.

Specjalnie nie podałam ilości poszczególnych składników – wszystko to zależy od indywidualnych upodobań.