10189 Views |  Like

Spaghetti z sosem z dyni

Włoska potrawa to nie tylko makaron, ale przede wszystkim przepyszny sos – komponent spaghetti. Pewnie każdy próbował innego sosu niż tradycyjny, pomidorowy. Ale czy sięgnęliście kiedyś po gęstą i pikantną pastę z dyni? Jeśli nie, to apelujemy – najwyższa pora na zmianę :)

Spaghetti z sosem z dyni

Spaghetti z sosem z dyni

Składniki na spaghetti z sosem z dyni

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 250 g dyni (miąższ),
  • cebula lub szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek śmietany (18%),
  • łyżka masła,
  • pieprz cayenne,
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Pociachaną cebulę i posiekane ząbki czosnku podgrzewamy na maśle. Trzymamy chwilę średnim na ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy czekając aż dynia zmięknie.

Do smażącej się dyni dolewamy 4 łyżki śmietany. Sos mieszamy cały czas trzymając na ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos z dyni dusimy około 10 minut.

W tym czasie możemy przygotować makaron. Przygotowany sos dyniowy miksujemy na małych obrotach.

Na koniec dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Łagodny smak pasty z dynią łamiemy szczyptą pieprzu cayenne i bazylią. Całość mieszamy.

Sos dyniowy mieszamy z makaronem spaghetti. Pasta z dynią najlepiej smakuje na ciepło.