Włoska potrawa to nie tylko makaron, ale przede wszystkim przepyszny sos – komponent spaghetti. Pewnie każdy próbował innego sosu niż tradycyjny, pomidorowy. Ale czy sięgnęliście kiedyś po gęstą i pikantną pastę z dyni? Jeśli nie, to apelujemy – najwyższa pora na zmianę
Składniki na spaghetti z sosem z dyni
- 200 g makaronu spaghetti,
- 250 g dyni (miąższ),
- cebula lub szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek śmietany (18%),
- łyżka masła,
- pieprz cayenne,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Pociachaną cebulę i posiekane ząbki czosnku podgrzewamy na maśle. Trzymamy chwilę średnim na ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy czekając aż dynia zmięknie.
Do smażącej się dyni dolewamy 4 łyżki śmietany. Sos mieszamy cały czas trzymając na ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos z dyni dusimy około 10 minut.
W tym czasie możemy przygotować makaron. Przygotowany sos dyniowy miksujemy na małych obrotach.
Na koniec dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Łagodny smak pasty z dynią łamiemy szczyptą pieprzu cayenne i bazylią. Całość mieszamy.
Sos dyniowy mieszamy z makaronem spaghetti. Pasta z dynią najlepiej smakuje na ciepło.
Comments
7 Responses to “Spaghetti z sosem z dyni”