616 Views |  Like

Sos winegret

Jest wiele sposobów na przygotowanie sosu winegret. My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyba sos do sałatek, przyrządzony z musztardą Dijon i odrobiną cebuli.

Sos winegret

Sos winegret

Składniki na sos winegret

  • 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego),
  • łyżeczka musztardy,
  • pół małej cebuli (nada się także szalotka),
  • sól, biały pieprz.

Sok wyciśnięty z cytryny wlewamy do miseczki i przyprawiamy go solą i białym pieprzem. Do soku dodajemy musztardę. Stale mieszając powoli wlewamy oliwę.

Na koniec do sosu winegret dodajemy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy.

Sos winegret podajemy do sałatek z zieloną sałatą lub surówek. Możemy go wzbogacić także o szczyptę cukru, a zamiast cebuli dodać natkę pietruszki.