Jest wiele sposobów na przygotowanie sosu winegret. My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyba sos do sałatek, przyrządzony z musztardą Dijon i odrobiną cebuli.
Składniki na sos winegret
- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju),
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego),
- łyżeczka musztardy,
- pół małej cebuli (nada się także szalotka),
- sól, biały pieprz.
Sok wyciśnięty z cytryny wlewamy do miseczki i przyprawiamy go solą i białym pieprzem. Do soku dodajemy musztardę. Stale mieszając powoli wlewamy oliwę.
Na koniec do sosu winegret dodajemy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy.
Sos winegret podajemy do sałatek z zieloną sałatą lub surówek. Możemy go wzbogacić także o szczyptę cukru, a zamiast cebuli dodać natkę pietruszki.
Comments
2 Responses to “Sos winegret”