Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki

Sos winegret


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (12 głosów)
Loading ... Loading ...

Jest wiele sposobów na przygotowanie sosu winegret. My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyba sos do sałatek, przyrządzony z musztardą Dijon i odrobiną cebuli.

Sos winegret

Sos winegret

Składniki na sos winegret

  • 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego),
  • łyżeczka musztardy,
  • pół małej cebuli (nada się także szalotka),
  • sól, biały pieprz.

Sok wyciśnięty z cytryny wlewamy do miseczki i przyprawiamy go solą i białym pieprzem. Do soku dodajemy musztardę. Stale mieszając powoli wlewamy oliwę.

Na koniec do sosu winegret dodajemy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy.

Sos winegret podajemy do sałatek z zieloną sałatą lub surówek. Możemy go wzbogacić także o szczyptę cukru, a zamiast cebuli dodać natkę pietruszki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Poncz herbaciany z cytrusami
Poncz przygotowany z herbaty to doskonały napój na wystawne przyjęcia, jak i na skromne spotkania. ...
Sałatka z brokułami, cukinią i oliwkami
Ta wersja sałatki- grzybowo-brokułowej jest pełna kolorów i smaków. Warto spróbować :) Sk...
Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi
Przepis na wegetariańskie kotlety z cieciorki z sosem. Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzen...
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej
Przepis na krokiety wegetariańskie. Składniki na krokiety z tofu i kapusty kiszonej: ko...
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami
Przepis na kolorową, zdrową i pyszną sałatkę z kaszą jaglaną. Składniki na sałatkę z kaszy jaglan...
Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)
Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami. Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Małgorzata:

    Bardzo lubię różne surówki z sosem winegret, ten jest bardzo smaczny.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.