Soja. Są jej zwolennicy, są jej przeciwnicy, ale nie ulega wątpliwości, że ta niepozorna roślina kryje w sobie wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Jest prawdziwą kopalnią witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Zawiera także duże ilości białka.
W sklepach można kupić kotlety sojowe, których przygotowanie jest bardzo proste. Rozpoczynamy od 15-minutowego gotowania soi. Gorąca woda sprawi, że będzie ona miękka i gotowa do przygotowania potrawy. Aby nadać jej odpowiedni smak, do wrzątku możemy dodać np. kostkę bulionu warzywnego. Następnie kotlet sojowy najpierw obtaczamy w jajku z odrobiną mleka, a potem w bułce tartej. Na koniec smażymy na patelni z dwóch stron.
Jeśli jednak mamy ochotę na prawdziwe kulinarne szaleństwo, warto skorzystać z gotowych dań sojowych (np. kebab Smaki Świata Orico). W małym pudełku znajdziemy wszystkie potrzebne składniki do przygotowania orientalnej potrawy.
Składniki na sojowy kebab:
- 1 opakowanie dania sojowego Kebab Orico,
- 2 szt. placków tortilla,
- 1 sałata,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Zawartość torebki z krajanką sojową wsypujemy do 120 ml wrzątku i pozostawiamy na 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie miękką krajankę smażymy na rozgrzanym oleju aż do momentu „zarumienienia” potrawy. W międzyczasie drobno kroimy sałatę, pomidory i cebulę.
Na sam koniec przygotowujemy sos czosnkowy. Zawartość saszetki z opakowania łączymy z 3 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu naturalnego i mieszamy aż będzie miał jednolitą konsystencję.
Tak przygotowane składniki wykładamy na tortillę i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i danie gotowe! Przygotowanie potrawy nie zajmie nam więcej niż 20 minut.
Comments
2 Responses to “Sojowy kebab”